Česko prý může MMF půjčit až 38 miliard korun. Kalousek mlčí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Ministr financí Miroslav Kalousek navrhne ve středu vládě půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) na záchranu eurozóny do výše 1,5 miliardy eur, tedy téměř 38 miliard korun. Peníze by měly jít z devizových rezerv České národní banky (ČNB). Informoval o tom server Novinky.cz. Kalousek dnes ale odmítl informaci komentovat. Půjčku naopak podpořil místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier.

Podle Kalouska by vláda ručila ČNB za případné znehodnocení půjčení peněz a za ušlý zisk. „Česko čerpá z fondu unie čistých 175 miliard korun, považoval bych proto za nemravné a nemorální se na pomoci nepodílet,“ řekl Kalousek deníku Právo.

„Jestliže ostatní země EU nám ze svého rozpočtu takto pomáhají, pak by Česko nemělo zůstat stranou a být se svými partnery solidární,“ připojil se Dienstbier. Částka v desítkách miliard korun by podle něj neměla být problémem už proto, že nepůjde z rozpočtu, ale z rezerv ČNB. MMF je navíc tím nejsolidnějším dlužníkem, dodal.

„Pokud vláda ČR ve věci půjčky MMF rozhodne a obrátí se v této souvislosti na Českou národní banku, tak se tím bankovní rada ČNB bude pečlivě a zodpovědně zabývat,“ sdělil Tomáš Zimmermann z odboru komunikace ČNB.

Lídři Evropské unie se loni v prosinci na summitu v Bruselu dohodli, že měnovému fondu poskytnou na základě bilaterálních smluv půjčku až 200 miliard eur. Země EU se ale posléze na poskytnutí celého objemu nedohodly. Dodat peníze se zavázala zatím jen eurozóna, a to 150 miliard eur. Ze zemí mimo eurozónu půjčku zatím vyloučily Británie a Bulharsko.

Premiér Petr Nečas už dříve řekl, že se kloní k tomu, aby se Česko pomoci neúčastnilo. Prezident Václav Klaus půjčku odmítl. Podle Kalouska si naopak Česká republika nemůže dovolit osamoceně odmítnout unijní plán na pomoc eurozóně. Podle něj by to ale mělo být „neskonale méně“, než navrhované tři miliardy eur. Minulý týden rovněž odmítl informace médií, že Česko MMF půjčí zhruba 50 miliard korun.

Nečas pak uvedl, že pokud se česká vláda rozhodne zapojit do finanční pomoci eurozóně, poskytne na tento účel „velmi výrazně nižší“ částku než původně požadovaných 3,5 miliardy eur.