Česko vyhlásilo zbrojní embargo vůči Turecku. Do země pozastavuje vývoz vojenského materiálu

Zleva ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a premiér Andrej Babiš

Zleva ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a premiér Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Jan Hamáček
Útočná puška ČZ 805 od České zbrojovky
Premiér Andrej Babiš
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
Česká zbrojovka z Uherského Brodu
7
Fotogalerie

Česká republika pozastavila vývozní licence na vojenský materiál do Turecka. Na svém twitterovém účtu o tom informoval vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Uvedl to po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO). Česko tak zareagovalo na tureckou vojenskou akci v Sýrii.

„Česká republika s okamžitou platností pozastavuje vývozní licence na vojenský materiál do Turecka,“ uvedl Hamáček.

Podle něj to, co se děje na severu Sýrie, je nepřijatelné a následovat by měla silná, jednotná a účinná reakce EU. Ministři zahraničí unijních zemí se v pondělí zavázali k tomu, že členské státy budou omezení vývozu zbraní do Turecka v reakci na jeho vojenskou operaci v Sýrii koordinovat.

Podle výroční zprávy o kontrole vývozu vojenského materiálu, kterou zpracovává ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), český export do Turecka roste. Loni se proti předloňsku zdvojnásobil. Stoupl na 5,4 milionu eur (139,4 milionu korun). Na konci loňska mělo povolení k zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem 280 držitelů.

Deníku N Havlíček řekl, že se rozjednaná licenční řízení přerušují a nová povolení se nebudou schvalovat. Dodal, že rozhodnutí se případně změní podle vývoje v následujících dnech.

Ministr průmyslu ještě před schůzkou zopakoval stanovisko premiéra, podle něhož je situace do určité míry důsledkem toho, že Evropská unie nejednala včas.

Vojenská operace má podle Ankary vést k vytvoření bezpečnostní zóny pro uprchlíky v severní Sýrii. EU turecký zásah odsoudila, vyzvala k jeho ukončení. Čeští politici operaci kritizují, někteří z nich mluví o zradě či porušení mezinárodního práva. Část opozice pak míří svou kritiku i na Babiše. Ten v září plán tureckého prezidenta Recepa Tayypa Erdogana na vznik bezpečnostní zóny při jejich společném setkání v OSN podpořil.