Česko vymění téměř polovinu velvyslanců

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Na jménech ambasadorů se musí dohodnout vláda s prezidentem Milošem Zemanem. Policejní prezident Tomáš Tuhý odmítá spekulace, že se stane velvyslancem na Slovensku.

Po personálních změnách na ministerstvech a státních firmách se letos vláda v demisi Andreje Babiše chystá podle informací deníku E15 vyměnit i přes čtyři desítky českých velvyslanců v zahraničí. Dohromady jich je 95, takže půjde o téměř polovinu z nich.

Oproti dosavadním politickým rošádám na úřadech je to většinou způsobeno vypršením obvykle čtyřletého služebního období ambasadorů. O prestižní posty se přitom licituje při skládání vlády a také na Hradě. „Momentálně je obsazeno dohromady jednadevadesát našich velvyslanectví, čtyři budou doplněna v dohledné době,“ uvedla Irena Valentová z tiskového oddělení ministerstva zahraničí.

Některá jména jsou už potvrzená. Například šéf diplomacie Martin Stropnický (ANO) během několika týdnů povede zastupitelský úřad v Izraeli. Jeho bývalý náměstek z ministerstva obrany Tomáš Kuchta se ujme ambasády v Bělehradu. V Jižní Koreji pak bude zastupovat Česko exministr dopravy v úřednické vládě Jana Fischera Gustav Slamečka.

Kdy se uskuteční další výměny, odmítla Valentová sdělit. „Proces jmenování velvyslanců probíhá ve vyhrazeném režimu, a i s ohledem na diplomatické zvyklosti nekomentujeme žádné personálie,“ uvedla. „Z logiky věci tak nemůžeme upřesnit ani to, v jaké fázi procesu se jmenování jednotlivých kandidátů pro dané země nachází,“ dodala.

Nové velvyslance navrhuje vládě ministr zahraničí a po jejím souhlasu jsou kandidáti předloženi prezidentovi republiky, který je jmenuje. O adeptech se tedy licituje v koaliční sestavě a své požadavky klade i hlava státu – jako tomu bylo mimo jiné s dosazením manželky českého exprezidenta Livie Klausové do čela ambasády v Bratislavě v roce 2013.

Právě v souvislosti s nástupcem Klausové, která skončila minulý měsíc, se spekuluje o policejním prezidentovi Tomáši Tuhém. „Aktuálně nemám v úmyslu policii opouštět,“ tvrdí ale Tuhý. Sledované jsou i mise při Severoatlantické alianci a Evropské unii sídlící v Bruselu. V září uplyne šest let, co první z nich vede exministr obrany Jiří Šedivý. Podle diplomatických standardů už dva roky přesluhuje.

Podobně je na tom Martin Povejšil, který je velvyslancem při EU od roku 2012. Podle některých informací by Šedivý mohl vystřídat Povejšila, který by se stal náměstkem ministra zahraničí. V kuloárech se hovořilo i o tom, že Povejšilův post nabízel Babiš šéfce rezortu obrany Karle Šlechtové (za ANO).