Český export na jaře výrazně zpomalí, není dost zahraničních zakázek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Jean-Pierre Martineau via Flickr

Český vývoz čeká v dubnu výrazné zpomalení. Meziroční růst exportu by měl v této době činit 3,65 procenta, zatímco ještě v únoru a v březnu má být přes devět procent. Naznačuje to nejnovější Index Asociace exportérů. Důvodem je prý výrazný propad zákazek ze zahraničí, pokračující pokles německých průmyslových zakázek a zpomalení oslabování takzvaného efektivního kurzu koruny.

„Po nepříliš optimistickém začátku letošního roku dojde v dubnu ještě k výraznějšímu zpomalení českého vývozu,“ uvedl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Výkyv směrem dolů index předpovídá již na leden, kdy by meziroční růst měl být 4,4 procenta po očekávaných 12 procentech v prosinci.

Index Asociace exportérů si klade za cíl tři měsíce dopředu předpovídat vývoj českého exportu na základě řady statistických dat a vybraných parametrů. Do indexu jsou zahrnuty mimo jiné německé průmyslové zakázky, kurz koruny k euru očištěný o inflaci v průmyslu, zakázky ze zahraničí a index nákupních manažerů Eurozóny PMI.

V listopadu přebytek přes 13 miliard

Podle posledních dat ČSÚ skončil zahraniční obchod ČR loni v listopadu v přebytku 13,1 miliardy korun, v meziročním srovnání to bylo o 1,8 miliardy korun více. Export tuzemských firem se proti předloňskému listopadu zvýšil o 3,6 procenta a dovoz o 3,1 procenta. Po očištění o vyšší počet pracovních dní v listopadu 2013 byly meziroční růsty u vývozu i dovozu dvouciferné.