Českým firmám se do Spojených států daří vyvážet s vyšší marží

Turbína (ilustrační foto)

Turbína (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Českým firmám se daří vyvážet do USA a díky výrobkům s vyšší přidanou hodnotou dosahují i vyšších marží. Tamní firmy se zároveň chystají na český trh.

USA si udržují pozici nejvýznamnější destinace pro české exportéry mimo Evropskou unii. V přepočtu na přidanou hodnotu byl jejich význam ještě vyšší, vyplývá z analýzy Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Podle tohoto kritéria si Spojené státy v posledních letech drží podíl kolem pěti procent na celkovém exportu z Česka.

„Menší podniky nesoutěží o obrat, ale o zisk a efektivitu prodaného objemu zboží. Americké trhy se tak stávají pro menší firmy velmi atraktivní,“ vysvětluje důležitost kritéria přidané hodnoty Evžen Reitschläger, který v AMSP odpovídá za mezinárodní vztahy.

Vysoká přidaná hodnota je daná typem zboží, které za oceán exportéři vyvážejí. Převažují průmyslové výrobky, jako jsou motory a turbíny, pneumatiky, čerpadla nebo příslušenství k motorovým vozidlům. V oblasti služeb pak Česko nejvíce vyváží telekomunikační ICT služby.

Zatímco vývoz do USA je v dobré kondici, podíl amerických přímých zahraničních investic v tuzemsku naopak polevuje. Ještě v roce 2014 jejich investice tvořily přibližně 3,6 procenta všech přímých zahraničních investic, přede dvěma roky to bylo už jen pouhé procento.

Změnit to podle AMSP může jedna z nejvýznamnějších delegací amerických podnikatelů posledních let, která se má ve středu setkat s českou politickou reprezentací. „Američané mají zájem investovat zejména do oborů s vyšší přidanou hodnotou. Toho musíme využít i s ohledem na výzkumné kapacity,“ uvedl předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček, podle něhož bude využití výzkumných center podmínkou podpory investic.

Mezi firmami zastoupenými v americké delegaci nechybějí výrobci, jako jsou globální zbrojařská společnost Lockheed, tabákový výrobce Philip Morris či společnost Westinghouse, která se zaměřuje na stavbu jaderných reaktorů a dodávky jaderného paliva. Do Česka se chystá také nadnárodní společnost Thermo Fisher Scientific, světový lídr v poskytování služeb v oblasti vědy.