Cestovním kancelářím se daří. Tržby atakují nový rekord

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

dovolená, ostrov,
Dovolená na zaplněné pláži u moře.
3
Fotogalerie

Tržby cestovních kanceláří a agentur letos mohou stoupnout na nový rekord, uvádí Index očekávání firem ČSOB. Dosavadní maximum je z roku 2008 a činí 51,5 miliardy korun  Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur by letošní růst počtu prodaných zájezdů mohl dosáhnout zhruba 20 procent.

"Letošní nárůst je kolem dvaceti procent, některé CK mají i čtyřicetiprocentní růst," uvedl marketingový ředitel cestovní agentury Invia.cz Michal Tůma.

Češi při plánování dovolené u moře využívají příznivý ekonomický vývoj s nízkou nezaměstnaností a rostoucími platy, uvedl výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda. "Cestovní kanceláře tento optimismus sdílejí, necítí se ohroženy ekonomikou ani teroristickými hrozbami," dodal.

Prodeje letních zájezdů jsou o sedm až deset procent vyšší proti loňskému roku, odhadla Asociace cestovních kanceláří. "Letošní sezona je ve srovnání s loňskou hodně odlišná. Je znát, že lidé chtějí cestovat a užít si dovolenou, kterou si v mnoha případech v minulém roce odpustili," uvedl mluvčí Blue Style Václav Nekvapil.

Podle CK Fischer zájem o dovolenou u moře meziročně roste v desítkách procent. "Očekáváme, že letošní sezona pro nás bude rekordní," uvedl Jan Bezděk z CK Fischer.

Rekordní léto čeká i Exim tours. Ceny last minute zájezdů jsou podle marketingového ředitele CK Stanislava Zímy o pět až deset procent meziročně vyšší. Nejvíce se prodávají Turecko a Tunisko.

Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří se letos prodalo v předprodejích 34 procent zájezdů. Celkem loni do zahraničí na více než tři dny vyrazilo 4,3 milionu Čechů, z toho 52 procent individuálně, ostatní s CK.