ČEZ prý vyplácí Kleslové sto tisíc měsíčně za poradenské služby

Radmila Kleslová (ANO)

Radmila Kleslová (ANO) Zdroj: CTK

ČEZ přehodnotí dosavadní spolupráci s místopředsedkyní ANO a starostkou Prahy 10 Radmilou Kleslovou, které podle serveru Neovlivní.cz vyplácí za poradenství 100 tisíc korun měsíčně. Spolupráce mezi polostátní elektrárenskou společností a současnou starostkou z hnutí Andreje Babiše začala už za Jaroslava Míla.

„V současné době dochází k přehodnocení této spolupráce právě s ohledem na její aktuální politické angažmá. Jednání ještě nebyla zcela uzavřena. Co se týká konkrétních smluvních podmínek s jakýmkoliv subjektem, pak tyto náležitosti třetím osobám nejsme podle smluvních ujednání oprávněni poskytovat,“ řekl E15.cz mluvčí firmy Ladislav Kříž.

Podle Kříže začala Kleslová pro elektrárenskou společnost pracovat už v roce 2000, kdy ji vedl Jaroslav Míl, pozdější prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Míl v ČEZ skončil na podzim 2003, kdy se vzepřel vůli tehdejších ministrů financí a průmyslu Bohuslava Sobotky a Milana Urbana (oba ČSSD) v otázce privatizace dolů. Jak spolupráce s Kleslovou vznikla, Kříž neupřesnil.

Zneužití pro politický boj?

Kleslová uvedla, že s ČEZ má její právní kancelář standardní smlouvu. „Jsem vázaná mlčenlivostí o mých vztazích s klientem,“ odmítla komentovat konkrétní částku.

V souvislosti s informacemi Neovlivní.cz, které vycházejí z korespondence bývalého náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta s jeho kolegy v dozorčí radě ČEZ, Kleslová dodala, že Wagenknecht zneužívá svou pozici k politickému boji. „Je to flagrantní porušení povinnosti člena dozorčí rady,“ konstatovala.

Patnáctiletá spolupráce

Šéf ANO Andrej Babiš, pod něhož jako ministra financí ČEZ spadá, nevidí důvod, proč by měl záležitost řešit. „Paní Kleslová má smlouvu patnáct let a je to otázka ČEZ. Pokud ji potřebuje, tak ať ji má, pokud ji nepotřebuje, tak ať ji zruší. Předpokládám, že ČEZ nedává peníze jen tak,“ řekl Babiš.

Andrej Babiš Wagenknechta z pozice svého náměstka v červnu odvolal. Podle serveru to bylo právě poté, co si Wagenknecht stěžoval na nátlak ze strany Kleslové. Babiš ale důvod odvolání neuvedl.

Vladimír Johanes: S ČEZ a se státem už nic neplánuji