Chci ten papír od policie, žádá Babiš poslance. K argumentům vyšetřovatelů se nechce vyjadřovat

Andrej Babiš představuje svoji knihu O čem spím, když právě spím

Andrej Babiš představuje svoji knihu O čem spím, když právě spím Zdroj: ČTK

Farma Čapí hnízdo
Jízdárna farmy svým vzhledem evokuje čapí hnízdo. I díky tomu objekt přestavěný do nynější podoby v letech 2006 až 2010 získal například nominaci na titul Stavba roku 2010
Farma Čapí hnízdo
Prezident Miloš Zeman (uprostřed) navštívil 28. dubna farmu Čapí hnízdo v Olbramovicích na Benešovsku, kvůli níž čelí kritice vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo). Na snímku vpravo je prezidentův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček.
Andrej Babiš
7
Fotogalerie

Šéf vládního hnutí ANO a poslanec Andrej Babiš požádal mandátní a imunitní výbor Poslanecké sněmovny, aby mu poskytl policejní dokumenty s žádostí o jeho vydání k trestnímu stíhání. Až potom se ke kauze Čapí hnízdo vyjádří.

Policie chce Babiše a jeho pravou ruku Jaroslava Faltýnka obvinit kvůli padesátimilionové dotaci na stavbu luxusní farmy Čapí hnízdo. Babiš označil policejní žádost už dříve za snahu politického systému zlikvidovat ho a ovlivnit říjnové parlamentní volby. Podle něj je celá kauza vylhaná.

"Dnes můj právní zástupce požádal paní Němcovou, aby nám dala ten papír od policie k dispozici, když už ho média citují a my ho nemáme. Já vlastně nevím, k čemu se mám vyjadřovat," prohlásil Babiš v Novém Městě na Moravě.

Sněmovna dostala od policie žádost o vydání Babiše a Faltýnka minulý týden. Mandátový a imunitní výbor se začne žádostí zabývat zítra. O vydání či nevydání pak rozhodne dolní komora parlamentu na zářijové schůzi. Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství.

Místopředseda mandátového a imunitního výboru Martin Plíšek (TOP 09) řekl, že o povolení nahlédnutí do žádosti rozhodne dozorující státní zastupitelství, v tomto případě Městské státní zastupitelství v Praze. Žádost může podat i Faltýnek. Informaci, zda byl už požadavek od Babiše předsedkyni výboru Miroslavě Němcové doručen, Plíšek nemá.

Poznamenal, že Babiš a Faltýnek se budou k žádosti policie o vydání vyjadřovat na jednom z dalších zasedání výboru, kam budou pozváni. Považuje proto za lepší, když budou už o podrobnostech předem informováni. Podobný krok, jaký avizoval Babiš, v minulosti zvolili i jiní poslanci, o jejichž vydání policie žádala.

Babiš znovu slovně napadl policejního vyšetřovatele. Případ podle něj dostal přidělený policista (Pavel Nevtípil), který je "velice kontroverzní" a který se "podílel na odcizení firmy Neograph pana Sitty". Žádost o vydání podle něj byla načasována tak, aby ovlivnila volby. "Pro mě je to Kubiceho zpráva číslo dvě. Tradiční strany nemají co říct, tak mluví o Čapím hnízdě až do voleb," řekl.

Ředitel pražské policie Miloš Trojánek se už v pondělí proti obvinění z politické manipulace ohradil a Nevtípila se zastal. Odmítl, že by byla žádost načasována tak, aby ovlivnila podzimní volby. Trojánek také připomněl, že kauzu dozoruje městské státní zastupitelství.

Pokud hnutí ANO v podzimních volbách neuspěje, neuspěje podle Babiše nikdo nikdy. "Ten zkorumpovaný klientelistický systém tradičních stran, který tady vládne už 27 let, ten vždy každého popravil a teď se snaží popravit mě a to je všechno," řekl.

Bývalý ministr financí Babiš a předseda poslanců hnutí Faltýnek čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku předloňska. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci. Loni Babiš řekl, že v té době vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové.

Po několika letech, kdy farma dodržovala dotační podmínku, se vrátila do skupiny Agrofert. Skupinu Babiš letos převedl kvůli novele zákona o střetu zájmů do svěřenského fondu.