Babišova rodina zametala stopy, tvrdí policie. Měla přeprodávat akcie Čapího hnízda

Ing. Andrej Babiš

Ing. Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Svatební oslavy Andreje a Moniky Babišových.
2
Fotogalerie

Nepřehledným se mělo stát vlastnictví Čapího hnízda v době, kdy čerpalo unijní dotace. Detektivové převody akcií detailně popsali v žádosti o vydání, kterou poslali v minulém týdnu do Sněmovny. Zametání stop se měl ujmout bratr Babišovy manželky Martin Herodes.

Andrej Babiš jako mozek, Martin Herodes jako výkonná síla. Tak mělo zřejmě vypadat dění kolem Čapího hnízda v době, kdy byla ekofarma vyčleněna z Agrofertu. Z holdingu nejprve vyčlenili ZZN Agro Pelhřimov a. s., akcionáři se stali Babišovy dospělé děti Adriana a Andrej mladší, a také bratr jeho partnerky Martin.

Podívejte se, jak se vyvíjela kauza s Čapím hnízdem 

Video placeholde
Čapí hnízdo: čtěte, jak se vyvíjela Babišova kauza s padesátimilionovou dotací • Nguyen Thuong Ly, František Kára

Ten měl v roce 2008 odkoupit část akcií na společnost Farma Čapí hnízdo, ta se tak stává majoritním vlastníkem. „Tento účelový převod Herodes provedl zcela vědomě, aby znepřehlednil vlastnickou strukturu společnosti Farma Čapí hnízdo. Jediným účelem těchto fiktivních převodů akcií bylo další zastření identity skutečného vlastníka a osoby s vlivem na tuto společnost, tedy Andreje Babiše,“ uvádí jednoznačně žádost, s níž se seznámily zdroje Radiožurnálu.

Fiktivní převody tak podle policejní žádosti napomohly, že se Čapí hnízdo mohlo ucházet o padesátimilionovou dotaci jako malý a střední podnik bez napojení na další firmy. Babišovi blízcí v ní museli mít méně než 25 %, aby nebyla považována za partnerský podnik. I k tomu měly podle policie přispět „fiktivní“ převody.

Celý článek naleznete na webu Blesk.cz >>>