Chovanec v protiútoku: ministerstvo žaluje Babišovu Mafru

Ministr vnitra Milan Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec Zdroj: CTK

Ministerstvo vnitra podalo žalobu na mediální skupinu Mafra. Stěžuje si na článek Mladé fronty Dnes (MfD) o odvolaném řediteli pražské policejní školy. Text označuje za nepravdivý a domnívá se, že deník mohl nepravdivé informace uvést úmyslně. Mediální skupinu vlastní ministr financí Andrej Babiš (ANO), ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) její novináře dlouhodobě kritizuje pro údajnou neobjektivnost.

„Za korektností našeho zpravodajství si stojíme. Žalobu ze strany ministerstva vnitra jsme již obdrželi a řešíme ji,“ řekla mluvčí vydavatelství Silvie Škábová. Vnitro podle tiskové mluvčí ministerstva Lucie Novákové získalo „dokument, ze kterého vyplývají závažná podezření, že zaměstnanci Mladé fronty Dnes záměrně hrubě zkreslují realitu, případně v článcích přímo používají vymyšlené argumenty“.

Ministerstvu se prý v souvislosti s článkem „Učitelé z policejní školy bojují za odvolaného ředitele“ z letošního 16. července ozval bývalý ředitel pražské vyšší a střední policejní školy Jiří Zlámal s tím, že žádné informace uvedené v článku médiím neposkytl a že nemluvil s nikým, kdo by se představil jako redaktor MfD.

Zlámal podle Novákové také popřel veškerá tvrzení, která mu autor v textu připisuje, mimo jiné vyjádření o komplotu a o tom, že byl odvolán, protože náměstkyně ministra vnitra Monika Pálková chtěla do funkce dosadit někoho jiného. „Z prohlášení Jiřího Zlámala také vyplývá závažné podezření, že se zaměstnanec Mladé fronty Dnes mohl při zjišťování informací k článku vydávat za vyšetřovatele Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ stojí v tiskové zprávě.

Dalším výmyslem autora textu je podle vnitra tvrzení, že učitelé zaslali ministerstvu prohlášení o účelovosti Zlámalova odvolání. Žádný takový dopis prý úřad neobdržel.

MfD napsala, že Zlámal byl odvolán poté, co ho Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila z útisku podřízených. V článku stojí, že „podle Zlámala vše nasvědčuje tomu, že GIBS byla v jeho případě zneužita“.

Vnitro v tiskové zprávě uvedlo, že vůči Mafře „přistoupilo k právním krokům“. Tiskový odbor později upřesnil, že ministerstvo podalo žalobu.