Chtělo se mi zvracet, řekla přísedící v kauze VV. Soud ji vyloučil z případu

Vít Bírta u soudu

Vít Bírta u soudu Zdroj: ctk

Obvodní soud pro Prahu 5 dnes v neveřejném zasedání vyloučil přísedící Marii Jungwirthovou z projednání případu údajné korupce uvnitř vládních Věcí veřejných (VV). Důvodem je rozhovor, který žena poskytla Lidovým novinám (LN) a který je podle soudu "objektivně způsobilý založit důvodné pochybnosti o nepodjatosti přísedící", řekla dnes mluvčí soudu Vanda Činková.

Proti rozhodnutí je přípustná stížnost. Pokud bude pravomocné, nastoupí na její místo náhradní přísedící, která se od začátku procesu účastní.

Jungwirthová průběh jednání označila za hnus a žumpu, prý se jí po pěti dnech soudního přelíčení chtělo stejně jako dalším dvěma přísedícím zvracet. „Mě překvapila sedmadvacetiletá slečna z dobré rodiny s evropským vzděláním. Já jsem starší generace a spoléhám na to, že společnost se zlepší mladými lidmi. (…) Z téhle slečny jsem ale měla hrozivý pocit,“ odpověděla deníku Jungwirthová na otázku, z čeho konkrétně se jí chtělo zvracet.

„Rozhovor jsem četla a jsem naprosto šokovaná a zděšená. Stále však věřím v nezávislost rozhodování soudu,“ napsala poslankyně Kristýna Kočí. Právní stránku prý už řeší její advokát.

Předseda senátu Jan Šott vzkázal skrze mluvčí, že soud od počátku řízení postupoval tak, aby celé řízení probíhalo transparentně a otevřeně a v této snaze bude i nadále pokračovat. Podle něho by mohla další vyjádření do médií odvádět pozornost od podstaty věci, kterou je spravedlivé rozhodnutí, a proto se do vynesení rozsudku nikdo z trestního senátu k případu již nebude vyjadřovat.

Bárta se podle obžaloby pokusil koncem loňského března uplatit nyní nezařazené poslance Jaroslava Škárku a Kočí (oba dříve VV). Škárkovi prý dal 170 tisíc korun, Kočí půl milionu. Škárku žalobci viní z přijetí úplatku. Zatímco Bárta tvrdí, že šlo o půjčky, Škárka hovoří o úplatku, který si prý nechtěl nechat. Škárka minulý týden soudu předal nahrávku ze schůzky, na níž dostal od Bárty peníze. Prý je ale poškozená.