Cigarety opět zdraží, vláda narychlo schválila vyšší daně

Cigarety – ilustrační foto

Cigarety – ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro

Vláda mimo svůj oficiální program schválila návrh novely zákona o spotřebních daních, která zvyšuje zdanění cigaret a tabáku. Česko totiž neplní požadavky Bruselu na minimální zdanění cigaret a stát proto potřebuje rychlou nápravu, aby odvrátil hrozící pokutu. Jedna krabička má zdražit o tři až čtyři koruny.

Novela by přitom měla začít platit ještě letos. Důvodem zvýšení daní je slabší kurz koruny, kvůli kterému Česko neplní sazby stanovené EU. Ty jsou totiž uváděny v eurech. Cigarety zdražily už v lednu o zhruba dvě koruny na krabičku.

„My potřebujeme urychlené přijetí tohoto zákona. Takže jsme to na vládě projednali. Problém je, že kurz se určuje k 1. říjnu předchozího roku. Domluvili jsme se tedy, aby to mohlo být schváleno ve sněmovně v prvním čtení. Jinak Česku hrozí pokuta,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš Babiš. Materiál nebyl ani na oficiálním programu dnešního jednání vlády.

Do rozpočtu přitečou miliardy navíc

Stát by měl ve srovnání s nynější úpravou, platnou od ledna, získat navíc zhruba 2,8 miliardy korun ročně. Výpočet ovšem nekalkuluje s předzásobením. Maximální měsíční dopad na DPH resort financí očekává pět milionů korun ve srovnání se současným stavem. Růst daně by mělo zvýšit inflaci o 0,2 procentního bodu.

Ministerstvo zároveň navrhovalo v materiálu u cigaret označených nynějším kolkem zavedení přechodného tříměsíční období od účinnosti zákona pro jejich doprodej.

ČR musí splnit směrnici EU, která požaduje od příštího roku spotřební daň 90 euro na 1000 kusů cigaret. A slabší koruna by bez pohybu daňových sazeb při přepočtu způsobila, že by Česko svůj závazek nedodrželo a zemi by hrozily sankce. Spotřební daň na tabákové výrobky se přitom již od letošního ledna zvýšila novelou, která byla schválena v roce 2012.

Vyplatí se nekouřit. Cigarety budou luxusem