Číňané v představenstvu Slavie nebudou. Šimáně ano

Hráči Slavie Praha při své tradiční děkovačce fanouškům

Hráči Slavie Praha při své tradiční děkovačce fanouškům Zdroj: Jan Maly, www.slavia.cz

Skutečný den D pro fotbalovou Slavii Praha pod novými vlastníky, čínskou investiční společností CEFC a českým miliardářem Jiřím Šimáněm, nastane 20. října. To se uskuteční valná hromada SK Slavia Praha – fotbal a. s. Zvolí se zde nové představenstvo, dozorčí rada a změní stanovy klubu. Číňané v představenstvu nebudou, naopak si chtějí pohlídat dozorčí radu.

Jak vyplývá z návrhu usnesení valné hromady, který má server E15.cz k dispozici, valná hromada odvolá všechny stávající členy představenstva klubu – předsedu představenstva Davida Trundu, místopředsedu Adama Řebíčka a Karola Kisela.

Dva nováčci v představenstvu

Do nového představenstva jsou pak navrženi současný generální ředitel klubu David Trunda, spolumajitel Slavie Jiří Šimáně a podnikatel Petr Boháč. Členové představenstva zvolí ze svého středu předsedu představenstva a místopředsedu. Mandát budou mít pětiletý.

Změna čeká i další klíčové orgány. Jako celek má být odvolána dozorčí rada, kde byl paradoxně jediný člen – Kamil Kocourek. Současné představenstvo klubu má informace, že majoritní většina akcionářů, tedy čínská CEFC, zamýšlí zvolit všechny členy dozorčí rady, a proto zařadilo volbu nových členů dozorčí rady na program valné hromady.

Přitom stávajícímu představenstvu nejsou prý známy žádné osoby, které by mohly být zvoleny za členy dozorčí rady. Případné návrhy akcionářů uveřejní klub na svých internetových stránkách. Nově zvolená dozorčí rada má být rozšířena tři členy.

Z hlediska TOP managementu klubu je pikantní další záležitost, že jeho prezidentem je stále předchozí vlastník, kterým byl exministr dopravy Aleš Řebíček. Dojde i na tomto postu ke změně? „Vše se bude řešit na valné hromadě,“ odpověděl na dotaz E15.cz mluvčí „sešívaných“ Jiří Vrba.

Kdo v současnosti šéfuje pražské fotbalové Slavii

Vedení Slavie Praha, fotbal k 1. říjnu 2015Vedení Slavie Praha, fotbal k 1. říjnu 2015|www.slavia.czZdroj: www.slavia.cz 1. října 2015

Kapitál klubu – 690 milionů

Valná hromada by měla rozhodnout také o změně stanov společnosti. Celé dosavadní znění má nahradit nové stanovy podle návrhu představenstva.

Z nového návrhu stanov Slavie vyplývá, že základní kapitál akciové společnosti je přesně 690 875 640 korun v kmenových akciích znějících na jméno.

Vztah klub vs. stadion se řešit nebude

Valná hromada klubu však podle návrhu programu překvapivě nebude řešit další klíčový problém, a to vztah klubu k oficiálnímu vlastníku stadionu v Edenu - akciové společnosti Eden Arena. Na něm sešívaní hrají své domácí zápasy, ale mají ho v nájmu.

Proto se server E15.cz dotázal obou zúčastněných stran, zda už vstoupili noví vlastníci fotbalové Slavie Praha, čínská CEFC a Jiří Šimáně, do jednání ohledně koupě či budoucnosti fotbalového stadionu v Edenu.

Navíc není tajemstvím, že vztahy za předchozího vlastníka Slavie Řebíčka s majitelem stadionu i podle oficiálních zdrojů nebyly standardní, Eden Areně prý klub dluží minimálně šest milionů korun.

Ticho po pěšině

„Na toto téma svoláme tiskovou konferenci v okamžiku, kdy budou věci připraveny ke zveřejnění,“ odpověděl mluvčí Slavie Vrba.

Mediální zástupce Eden Areny, kterou má oficiálně vlastnit kladenský advokát Václav Slavíček, Tadeáš Bělík z agentury Pleon Impact ponechal otázky bez odpovědi.

Od předchozího majitele Aleše Řebíčka pražskou Slavii koupila čínská společnost CEFC letos na začátku září, vlastní 60 procent akcií. Zbylých 40 procent připadlo českému podnikateli Jiřímu Šimáněmu.