ČNB zhoršila odhad růstu letošního HDP

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Guvernér ČNB Miroslav Singer Zdroj: Anna Vackova/E15

Česká národní banka v nové prognóze zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,7 procenta. Naopak zlepšila výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na tři procenta. V předchozí listopadové prognóze ČNB počítala letos s růstem o 2,8 procenta a v roce 2017 o 2,9 procenta. Odhad vývoje inflace ČNB snížila.

V prvním čtvrtletí roku 2017 počítá centrální banka s inflací dvě procenta a ve druhém čtvrtletí 2017 s inflací 2,1 procenta. V minulé prognóze odhadovala, že inflace bude v prvním i druhém čtvrtletí 2017 na 2,2 procenta.

U loňského vývoje ekonomiky centrální banka odhad ponechala na 4,7 procenta. První odhad o loňském HDP zveřejní Český statistický úřad v úterý 16. února.

Vývoj tempa růstu HDP Česka

Cz GDP Annual Growth Rate

„Podle prognózy růst české ekonomiky v letošním roce znatelně zpomalí, a to vlivem dočasného snížení hrubé tvorby kapitálu, do něhož se promítne především propad vládních investic financovaných z evropských fondů,“ uvedl Singer. Ekonomiku podle něj nadále podporují uvolněné domácí měnové podmínky. Příznivě k ekonomickému vývoji přispívají i další pokles ceny ropy a zvyšující se zahraniční poptávka, dodal guvernér.

Rizika pro vývoj odhadovaný centrální bankou jsou podle Singera zhruba vyrovnaná. „Významným obousměrným zdrojem nejistoty je vývoj cen ropy,“ řekl.

Podle prognózy růst české ekonomiky v letošním roce znatelně zpomalí, a to vlivem dočasného snížení hrubé tvorby kapitálu

Podle dnešní prognózy Evropské komise bude letos česká ekonomika růst o 2,3 procenta, což bude výrazné zpomalení proti loňsku, kdy k předpokládanému růstu o 4,5 procenta přispěly neobvykle vysoké investice spolufinancované z evropských fondů. Na rok 2017 komise Česku předpovídá růst HDP o 2,7 procenta.

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze nadále počítá s letošním růstem české ekonomiky o 2,7 procenta. Odhad růstu reálného HDP za loňský rok MF zlepšilo proti říjnové prognóze ze 4,5 procenta na 4,6 procenta. Pro rok 2017 počítá s růstem ekonomiky ve výši 2,6 procenta.

Bankovní rada opět nechala úrokové sazby na historických minimech a rozhodla o pokračování režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Rozhodnutí o zachování sazeb bylo jednomyslné, detaily rozhodnutí o intervenčním režimu ČNB nezveřejňuje.