Co s migranty z Afghánistánu? Chovanec by je vracel do bezpečných regionů

Ilustrační foto migrantů

Ilustrační foto migrantů Zdroj: ctk/ap

Evropská unie by měla jednat s vládou v Kábulu o vracení afghánských migrantů do bezpečných částí této země, myslí si ministr vnitra Milan Chovanec. Německá rozvědka BND nedávno upozornila, že afghánští převaděči vytvořili pro dopravu běženců do Evropy profesionální síť. Německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung citoval šéfa Spolkové zpravodajské služby (BND) Gerharda Schindlera, podle kterého tato síť sahá z Afghánistánu přes Turecko až do Řecka, Itálie a Francie.

Afghánci jsou nyní po Syřanech na druhém místě z hlediska počtu běženců vstupujících do Německa. To je cílem naprosté většiny lidí, kteří nyní přicházejí. Chovanec dnes připomněl, že Němci chtějí s afghánskou vládou velmi rychle vyřešit otázky návratové politiky.

O Afgháncích se přitom v EU původně uvažovalo jako o skupině, která by měla spolu se Syřany či Eritrejci nárok na přemístění z Řecka či Itálie do jiných unijních zemí kvůli tomu, že velmi pravděpodobně skutečně v EU mohou azyl získat.

„Já se obávám, že pokud by se toto stalo, tak je to jen pozvánka dalších Afghánců do Evropy a ten problém by se jen zvýšil,“ poznamenal Chovanec.

Zahraniční tisk: Migrace otřásá německou vládou