ČSSD, ANO a Jihočeši 2012 podepsali koaliční smlouvu, hejtmanem bude Zimola

Jiří Zimola

Jiří Zimola Zdroj: E15

Jiří Zimola
Přátelé, anebo protivníci. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola spolu zatím vycházejí. Potichu se však začíná hovořit o tom, že okolo Zimoly by se mohli seskupit Sobotkovi odpůrci.
Temelín
jaderná elektrárna Temelín
Do přístavu v Českých Budějovicích (Českém Vrbném) projede i velký parník. Je třeba ale zvednout most.
7
Fotogalerie

Krajské vlády jsou uzavřené ve většině regionů, zbývají Ústecko a Karlovarsko. ČSSD má zatím pět hetmanů, vítěz voleb ANO čtyři.

Jihočeský kraj povede koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. Zástupci těchto tří subjektů podepsali v Českých Budějovicích koaliční smlouvu. Hejtmanem zůstane sociální demokrat Jiří Zimola, jeho statutární zástupkyní se stane Lucie Kozlová (ANO). Nově vzniklý svazek bude mít pohodlnou většinu 31 zastupitelů z 55.

"Nejdramatičtější období při tvorbě koalice bylo pochopitelně v době, kdy jsme odmítli spolupráci s Občanskou demokratickou stranou a spíše jsme se chtěli orientovat na hnutí Jihočeši a KDU-ČSL. Musím ocenit, že ANO pak přistoupilo na hnutí Jihočeši," řekl Zimola.

V jedenáctičlenné radě získá po pěti mandátech ČSSD a ANO, jedno křeslo bude patřit Jihočechům 2012. Volby v Jihočeském kraji vyhrála ČSSD před ANO. Do zastupitelstva se dále dostaly ODS, KSČM, KDU-ČSL a koalice Pro jižní Čechy.

Nová koalice, která ve vedení kraje nahradí dosavadní tvořenou s ČSSD a KSČM, vznikala pozvolna. Sociální demokracie a ANO se den po volbách domluvily na společném postupu. Ovšem následně se oba nejsilnější subjekty neshodly na třetím partnerovi. ANO prosazovalo ODS, kterou však odmítala ČSSD. Sociální demokraté zase preferovali KDU-ČSL, s čímž zase nesouhlasilo ANO. Zástupci dvou nejsilnějších subjektů se pak shodli na hnutí Jihočeši 2012. Ustavující schůze zastupitelstva Jihočeského kraje se uskuteční zítra.

Po říjnových volbách zbývá dohodnout mocenské uspořádání ještě ve dvouregionech. v Ústeckém kraji vyčkává druhá nejsilnější strana, KSČM, na soudní verdikty ke stížnostem na volby a v Karlovarském kraji strany stále vyjednávají.