ČSSD chce na ministerstvech ANO vlastní náměstky, Babiše to překvapilo

Premiér Andrej Babiš (ANO, vlevo) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) společně na ministerstvu zahraničí

Premiér Andrej Babiš (ANO, vlevo) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) společně na ministerstvu zahraničí Zdroj: ČTK

Andrej Babiš během jednání Sněmovny o důvěře jeho druhé vládě - spolu s vicepremiérem Janem Hamáčkem (11.7.2018)
První tisková konference nové vlády: Premiér Andrej Babiš (ANO) a 1. vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD)
Jan Hamáček
Jakub Landovský
5
Fotogalerie

Socialisté si požadavek nevyjednali v koaliční smlouvě. Premiér Andrej Babiš navíc není politickým postům ve vedení úřadů nakloněn.

Po odhlasování důvěry vládě se v koalici schyluje ke střetu. ČSSD míní, že by měla mít přehled o chodu úřadů ovládaných hnutím Andreje Babiše, a proto by do jejich vedení ráda dosadila svoje politické náměstky. Několik náměstků na rezortech ANO sice socialisté mají, ale všichni jsou vedeni jako odborní.

ANO kontroluje deset ministerstev, sociální demokracie pět. „Pokud by chtěli své náměstky na našich rezortech, tak to můžeme odsouhlasit. Ale recipročně bychom pak žádali námi navržené náměstky na ministerstvech ANO,“ řekl deníku E15 šéf socialistů Jan Hamáček.

Premiér se k tomu staví vlažně. Tvrdí, že o tomto nápadu dosud neslyšel. „Nic takového mi neřekli. Počet náměstků je docela vysoký a ČSSD už je na úřadech má,“ uvedl v narážce například na Jakuba Landovského. Ten se odborným náměstkem ministra obrany stal v roce 2015, tedy ještě za vlády Bohuslava Sobotky.

Hamáček připustil, že debata o tomto tématu se v jednáních o nové vládě nevedla. „V koaliční smlouvě to není zakotveno. Nicméně jsme připraveni o tom diskutovat,“ podotkl a odmítl námitku Babiše, že ČSSD už několik postů náměstků v minulých letech obsadila.

„Političtí náměstci, kteří by zastupovali na úřadech ANO nebo ČSSD, nejsou žádní,“ zdůraznil Hamáček. „Fungují jen odborní náměstci. Z předchozího volebního období tedy nějací zůstali, ale nikoliv političtí,“ dodal.

Kromě Landovského je odborným náměstkem a členem ČSSD Ladislav Zimmel na ministerstvu spravedlnosti, Lenka Dupáková na ministerstvu financí, Pavel Veselý na ministerstvu zemědělství a Kateřina Kalistová na ministerstvu kultury.

Zatímco jmenování a odvolávání odborných náměstků se řídí služebním zákonem, politické spadající pod zákoník práce si vybírá daný ministr a mohou být nejvýše dva.

Minulý Babišův kabinet však některé neobsazené pozice loni zrušil. Mohly by být obnoveny až od ledna, pokud by vláda v prosinci schválila novou systemizaci služebních a pracovních míst.

Noví náměstci na úřadech
Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) si přivedl dva politické náměstky. Tomáše Martince pro informační technologie a dočasně Robina Povšíka pro zaměstnanost. Jeho post má znovu získat exnáměstek Jiří Vaňásek.
Ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) jmenoval svou politickou náměstkyní Kateřinu Suchoňovou, která byla šéfkou jeho kanceláře, když řídil vnitro.
Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (ANO) vrátila do pozice náměstka pro legislativu a provoz Jiřího Havlíčka (ČSSD), který rezort před rokem devět měsíců vedl. Pozici náměstka pro technologie 4.0 pak Nováková svěřila dosavadnímu předsedovi Technologické agentury Petru Očkovi.