Kvůli nejmenování Pocheho to v ČSSD vře

Miroslav Poche se objevil před novináři poté, co se úřadu na ministerstvu zahraničí chopil jeho stranický šéf. Zemana chce přesvědčit o svých kvalitách

Miroslav Poche se objevil před novináři poté, co se úřadu na ministerstvu zahraničí chopil jeho stranický šéf. Zemana chce přesvědčit o svých kvalitách Zdroj: ČTK

Sociální demokraté tlačí na vedení strany a premiéra Andreje Babiše, aby se situace kolem obsazení ministerstva zahraničí vyřešila co nejrychleji.

Nejen pražská organizace ČSSD, jejímž členem je Miroslav Poche, ale i sociální demokraté v regionech kritizují jeho nejmenování ministrem zahraničí. Podle nich jde o další ústupek, který museli kvůli vládě s ANO udělat.  

Část vedení strany i někteří poslanci chtějí, aby se spor s prezidentem Milošem Zemanem vyřešil ještě do hlasování o důvěře vládě, které se má uskutečnit 11. července.

„Celé mi to přijde trapné, pan Poche měl být řádně jmenován ministrem. Vše ostatní je nedůstojné,“ řekl poslanec a náměstek pražské primátorky Petr Dolínek. „I přestože nebyl jmenován, jsem rád, že se bude podílet na tvorbě a řízení zahraniční politiky České republiky, a doufám, že pan premiér tuto situaci co nejrychleji vyřeší,“ dodal. Poche bude působit na ministerstvu zahraničí jako politický tajemník.

Šéf ČSSD v hlavním městě Petr Pavlík míní, že se musí vyjasnit, jestli byl Poche na ministra vůbec navržen a jak mohl být podle ústavy dočasně pověřen řízením Černínského paláce ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Náměstek středočeské hejtmanky Miloš Petera soudí, že strana a Hamáček jednali správně, když Pocheho jméno navrhli. „Teď je prostor k dalším jednáním. Byl bych rád, kdyby se problém vyřešil do měsíce,“ dodal.

Bývalý moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) uvedl, že současné dění je dalším ústupkem ČSSD. „To nepovažuji za dobré a není to signál silné a sebevědomé politické strany,“ podotkl.

Také sociální demokraté v Pardubickém kraji nejsou spokojeni s tím, že Hamáček má řídit vnitro i diplomacii. Místostarosta Chrudimi Miroslav Tejkl to považuje za řešení ve stylu „chytré horákyně“.

Kauzou se chtěla na sněmovní půdě zabývat i ODS. Nepodařilo se jí ale zařadit na program schůze debatu o okolnostech jmenování nového ministra zahraničí. Jejich snahu zablokovaly vládní kluby hnutí ANO a právě ČSSD.