ČSSD je nechutně vydírána. Musí trvat na odchodu Babiše, říká hejtman Bernard

Plzeňský hejtman Josef Bernard

Plzeňský hejtman Josef Bernard Zdroj: Jiří Koťátko

Plzeňský hejtman Josef Bernard
Plzeňský hejtman Josef Bernard
Plzeňský hejtman Josef Bernard
Plzeňský hejtman Josef Bernard
Jan Hamáček
8
Fotogalerie

Plzeňský hejtman Josef Bernard patří mezi politiky sociální demokracie, kteří se dlouhodobě netají svým odporem ke koalici s ANO. „Referendum o vládě rozdělilo stranu zhruba na dvě poloviny, nemůžeme si nalhávat opak,“ říká. Podobně jako jeho kolega z pardubického kraje Martin Netolický je pro dočasný odchod premiéra Andreje Babiše z čela kabinetu.

Nedávno jste apeloval na vedení ČSSD, aby znovu zvážilo vládní angažmá. Budete toto stanovisko prosazovat na dnešním předsednictvu strany?

Na podstatě mého postoje se nic nezměnilo. Navíc jsme nyní docela nechutně vydíráni, neměli bychom ustupovat. Nové skutečnosti, které se objevily v souvislosti s panem premiérem, jsou opravdu závažné. Pokud má veřejnost sociální demokracii věřit, že chce kauzu Čapí hnízdo vyřešit, aniž by byla práce policie někým ovlivňována, nemůže být Andrej Babiš premiérem. Zachovejme naše vládní angažmá, ale pod podmínkou, že do doby vyšetření kauzy bude v čele vlády jiný představitel ANO.

Máte tedy stejný názor jako ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Je to tak?

Stejně to vidí i pardubický hejtman Martin Netolický a také naše krajské organizace v Praze a v Ústecku.

Volby do zastupitelstva Plzeňského kraje 2020 >>>

A co když Babiš neustoupí?

Pak bychom museli přistoupit k horším krokům, což by byla demise ministrů ČSSD. Věřím ale, že zvítězí zdravý rozum a že na naše argumenty přistoupí i někteří politici ANO.

Nejdříve tedy budete s hnutím vyjednávat s tím, že odchod z vlády je až následný krok. Ale do pátku, kdy chce opozice hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě, už mnoho času nezbývá.

Nechci předbíhat událostem. Základní stanovisko, kterým je dočasná výměna premiéra do doby vyšetření kauzy Čapí hnízdo, zastává většina vedení strany.

Myslíte, že zápory koalice s ANO převažují? Co úspěchy ministryně Maláčové při prosazování vašeho programu, jako je zvýšení důchodů, minimální mzdy, životního minima, na něž šéf strany Jan Hamáček poukazuje?

Špatně se mi na to odpovídá, protože jsem nesouhlasil se vstupem sociální demokracie do vlády a jako voják rozkazu jsem se podřídil výsledku vnitrostranického referenda. Moje představy a návrhy o dalším vládním směřování jsou trochu odlišné. Samozřejmě je předsednictvu řeknu. Práce paní ministryně Maláčové si ale velmi vážím.

Kdybyste byl poslancem, hlasoval byste v pátek s opozicí?

Určitě bych se snažil, abychom postupovali jednotně a před hlasováním šli za zástupci ANO a vysvětlili jim naše varianty. Mám na mysli hlavně dočasnou výměnu premiéra. Ostatně třicet procent v loňských parlamentních volbách nedostal Andrej Babiš, ale ANO.

Momentální situace je jednoznačně problémem Babiše?

Jsme to my, kteří jsme neustále zatahováni do toho, že děláme vládní krizi, že my jsme za ni zodpovědní. Přitom všechno stojí na jednom člověku. Na jeho nechuti uznat, že se dostal do prekérní situace. Aby pomohl této zemi, měl by odstoupit a nechat vládnout ANO společně s ČSSD.

Hejtman Netolický mi říkal, že dostává řadu sprostých e-mailů, v nichž je mu vytýkáno, že vaše strana stále zůstává ve vládě s ANO. Máte podobnou zkušenost?

Mám na spolupráci s ANO jasný názor, který zastávám už delší dobu. Lidé vědí, do čeho se mnou jdou. Kromě toho je Martin Netolický mnohem více frekventovanou osobou, protože je místopředseda ČSSD. K němu se to tedy více zbíhá.

Je za snahou některých představitelů strany zůstat ve vládě obava z výsledku předčasných voleb do sněmovny, který by mohl být ještě horší než ten loňský?

K předčasným volbám je ještě dlouhá cesta, neměli bychom stahovat kalhoty před brodem. Teď se musíme bavit o tom, jak řešit stávající problém. Je na panu premiérovi, aby situaci vyhodnotil.

Co říkáte na opakované ujištění prezidenta Miloše Zemana, že kdyby byla vládě vyslovena nedůvěra, znovu jmenuje Babiše do čela vlády?

To je součást nátlaku na ČSSD, stejně jako možná spolupráce ANO s SPD.

Získali byste v opozici více voličů?

ČSSD je solidní nepopulistická strana. Neměla by hledět na možný krátkodobý volební zisk, ale dělat to, co je správné a pro tuto zemi prospěšné. To by měla být naše dlouhodobá politika. Možná by nám opoziční role krátkodobě uškodila, ale v delším časovém horizontu bychom se stali pro voliče více čitelní. Z našich hodnot, jakými je svoboda, demokracie, prosperita a solidárnost nesmíme ustupovat. A samozřejmě musíme setrvat v EU a NATO. Pokud to někdo v sociální demokracii vidí jinak, měl by odejít do jiné strany.

Téměř neustále se o něčem dohaduje, máte minimálně dva až tři vnitrostranické proudy. Neoslabuje vás to zbytečně?

Referendum o vládě nás rozdělilo zhruba na dvě poloviny, nemůžeme si nalhávat opak. A tyto dvě skupiny se ve svých myslích s výsledkem stále nesmířily, nijak nám to nepřidalo. Skoro si myslím, že referendum nebyl dobrý postup. Pokud bylo legitimně zvoleno vedení, mělo společně s poslanci rozhodnout a nebrat si celou členskou základnu jako rukojmí. To je obecný problém všech referend o komplikovaných věcech.

Budete příští rok kandidovat na místopředsedu ČSSD?

Nechávám to zatím otevřené.