Netolický: Babišova kauza je odjištěný granát, určitě znovu vybuchne

Martin Netolický

Martin Netolický Zdroj: ctk

Premiér Andrej Babiš
Čapí hnízdo
Jak šel čas s Čapím hnízdem?
4
Fotogalerie

Místopředseda ČSSD a pardubický hejtman Martin Netolický trvá na tom, že jediným řešením vládní krize je demise premiéra Andreje Babiše. „Místo toho bouchá pěstičkou do stolu a stůj co stůj chce ve funkci zůstat. Je to neudržitelné,“ říká.

Vyzval jste Babiše, aby se vzdal vládního postu a ten se naopak ještě více zatvrdil. Nehnuly s ním ani sobotní demonstrace. Jak bude ČSSD tuto situaci řešit?

Za kauzu Čapí hnízdo a za její pokračování v podobě údajného únosu Babiše mladšího na Krym nese plnou politickou zodpovědnost premiér. Není možné, aby neustále paralyzovala vládu. Ostatně měla vážné dopady i na minulý kabinet Bohuslava Sobotky. Andrej Babiš proto musí odstoupit a nikoliv vztekle bouchat pěstičkou do stolu. Je to jako v písni Síť skupiny Divokej Bill. Ať neříká, že to nejde.    

Ale jak chce sociální demokracie Babiše k demisi donutit?

Nechci žít v rozpolcené společnosti, kterou Babišova kauza stále více a více rozděluje. Dostávám denně sprosté maily, podobně jsou na tom i další politici ČSSD. Místo toho, abychom se věnovali práci v krajích a obcích, musíme řešit Čapí hnízdo. Svoje stanovisko sdělím nejprve středečnímu předsednictvu strany. Musíme si svůj postoj vyjasnit, protože účastí ve vládě neseme za Babišovy problémy spoluodpovědnost.

Měla by tedy ČSSD z vlády vystoupit?

Svůj názor na situaci kolem Andreje Babiše jsem vám řekl. Jeho kauza je odjištěný granát, který určitě znovu vybuchne. Jen nevíme, jestli to bude za týden, za měsíc, nebo za půl roku. Případ Čapí hnízdo představuje pro vládu, pro sociální demokracii a pro celou společnost permanentní problém.

Nyní se řeší údajný výlet Babiše mladšího na Ruskem okupovaný Krym. Asi tam musí být skvělá dovolená. Kdysi se tam koupal Ludvík Svoboda s Chruščovem, teď tam jezdí Vladimir Putin. Už jen fakt, že se tam běžný člověk nedostane, a český premiér tam posílá svého syna, je něco zcela nestandardního. To ho rovnou mohl poslat do Severní Koreje.