ČSSD nechá své členy rozhodnout v referendu o reformách strany

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Špičky ČSSD chtějí do června uspořádat referendum, v němž straníci rozhodnou o reformách uvnitř sociální demokracie. Vyjádří se třeba k zavedení otevřených primárek, v nichž by o volebních kandidátkách hlasovali všichni členové strany. Kandidátky by tak už nesestavovalo jen pár lidí z vedení stranických organizací.

„Zda bychom měli přistoupit k otevřeným primárkám, kdy kandidátky nebude sestavovat někde pětičlenné předsednictvo krajské organizace, ale bude o té kandidátce ve skutečnosti hlasovat dva tisíce členů sociální demokracie, které v daném kraji máme,“ uvedl premiér a šéf partaje Bohuslav Sobotka. Změna má omezit vliv místních stranických bossů.

Uspořádání referenda před letními prázdninami ohlásil Sobotka po první reformní konferenci ČSSD, která měla sestavit náměty pro reformu strany. Cílem je, aby dokázala získat více členů a sympatizantů a tím i lepší volební výsledek než například v loňských sněmovních volbách.

Strana by měla podle Sobotky posílit své odborné zázemí tak, „aby byla atraktivní pro specialisty z celé řady oblastí, kterým sociální demokracie může nabídnout profesní možnost ovlivňovat správu státu, správu krajů a správu obcí“.

První ze série debat tří stovek účastníků konference byla po úvodních projevech rozdělena do sekcí, které se věnovaly programu, stanovám, odbornému zázemí a komunikaci strany. Vedoucí této sekce a předseda Sněmovny Jan Hamáček uvedl, že strana bude muset svým členům lépe vysvětlovat, co ji vedlo k jejím rozhodnutím. Formy komunikace navenek by pak měla rozdělit podle cílových skupin.

Konference byla podle Sobotky prvním krokem k tomu, aby ČSSD reflektovala v širším rozsahu výsledek minulých voleb do Sněmovny. ČSSD je vyhrála, ale dostala pouze pětinu odevzdaných hlasů, což bylo nejméně v novodobé historii. Jen těsně za ní skončilo nově vzniklé hnutí ANO, které podle posledních průzkumů voličských preferencí ČSSD předstihlo.