ČSSD uvažuje nad změnami v některých rezortech

Karla Šlechtová

Karla Šlechtová Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Sociální demokraté uvažují, že by nabízené ministerstvo zemědělství vyměnili za rezort obrany. Ministryni Karlu Šlechtovou by pak mohl nahradit její náměstek za ČSSD Jakub Landovský.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se zřejmě bude muset vrátit k vyjednávání s ČSSD o rozdělení vládních křesel v nové vládě. Již dříve jich přislíbil sociálním demokratům v nové vládě pět – vnitro, zahraničí, práce a sociálních věcí, zemědělství a kultury. Sociální demokraté však nyní uvažují, že by zemědělství vyměnili za jiný rezort – obranu.

„Na posledním jednání nám bylo naznačeno, že si sociální demokraté umějí představit ještě nějakou debatu o rozdělení rezortů, ale nebylo to specifikováno,“ uvedl místopředseda ANO Richard Brabec, podle kterého má vyjednávání o rezortech na starosti šéf hnutí Babiš. Ten se zdržel komentáře.

Místo současné ministryně obrany Karly Šlechtové (za ANO) by tak mohla nastoupit nová tvář. Nejčastěji se mluví o jejím náměstkovi pro obrannou politiku a strategii Jakubu Landovském (ČSSD). Spekuluje se ale také o nestranících – náměstkovi pro vyzbrojování Danielu Koštovalovi a řediteli Vojenského zpravodajství Janu Berounovi.

Výhrady k současnému fungování ministerstva obrany mají i komunisté, kteří mají vládu podpořit a nyní jednají o vlastní smlouvě o toleranci. „Musíme jasně dbát na to, aby strany nenominovaly na určitá místa lidi, kteří představují konflikt,“ uvedl už dříve šéf strany Vojtěch Filip.

ANO a ČSSD se již dohodly na koaliční smlouvě a zbývá dokončit programové prohlášení. Doladit by se měla také smlouva o toleranci s komunisty. Hotovo by mělo být do pátku, kdy se také předpokládá, že šéf sociálních demokratů Jan Hamáček vypíše referendum, kde budou členové ČSSD rozhodovat o vstupu strany do vlády. Pokud budou socialisté souhlasit, chtěl by Babiš o důvěru sněmovny požádat do konce června.