ČSSD ztratila řadu měst. Voliči dali přednost ANO

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Z šestadvacítky statutárních měst zvítězí ČSSD patrně jen ve třech z nich, před čtyřmi lety vyhrála ve čtrnácti. Výrazný úspěch zaznamenává hlavně na úkor sociálních demokratů hnutí ANO. Vyhrálo ve 13 městech včetně Prahy, v níž poráží minulého vítěze TOP 09. Dvě města ztratila ODS, zvítězila ve třech.

Hnutí Starostové a nezávislí zvítězilo ve Zlíně, v němž v roce 2010 uspělo společně s TOP 09. V šesti statutárních městech vyhrála nebo patrně vyhrají lokální seskupení.

ANO miliardáře Andreje Babiše se stalo vítězem vedle Prahy v Brně, Děčíně, Frýdku-Místku, Jihlavě, Olomouci, Ostravě, Pardubicích, Přerově, Ústí nad Labem, Plzni, Českých Budějovicích a v Opavě. Sociálním demokratům zůstane vítězství v Havířově, Karviné a Prostějově a občanským demokratům v Jablonci nad Nisou, Mladé Boleslavi a v Teplicích.

Komunální volby v PrazeKomunální volby v Praze | E15

V Hradci Králové vyhrál Hradecký demokratický klub, v Chomutově Pro Chomutov a v Kladně Volba pro Kladno. V Karlových Varech zopakovala vítězství Karlovarská občanská alternativa. V Liberci má nakročeno k prvnímu místu Změna pro Liberec, v Mostu uspěli Severočeši Most.

Petr Just: Babiš se raduje ve městech, TOP 09 potvrdila závislost na STAN