Dál se budou scházet jen dva lidé, chce Arenberger. Zákaz má platit ještě dva týdny

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) vystoupil 9. dubna 2021 v Praze na brífinku k aktuální epidemické situaci

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) vystoupil 9. dubna 2021 v Praze na brífinku k aktuální epidemické situaci Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger
Nový ministr se zbavil „psa“. Arenberger také potvrdil brazilskou mutaci v ČR
3
Fotogalerie

Navzdory konci nouzového stavu nenastane rozvolnění v takovém rozsahu, jak se očekávalo. Důvodem je přítomnost brazilské mutace koronaviru v Česku, uvedl v ČT šéf rezortu zdravotnictví Petr Arenberger (ANO). Prodloužení restrikcí už napadla Česká komora fitness. Česká unie sportu žádá, aby byly umožněny alespoň tréninky dětí a mládeže.

Ministr Arenberger navrhne v pondělí vládě, aby se venku a uvnitř mohli nadále setkávat pouze dva lidé. Od začátku příštího týdne, kdy v Česku přestane platit nouzový stav, by se přitom už pod širým nebem mohlo shromáždit až 20 lidí a uvnitř deset.

Nicméně už v pátek Arenberger toto mírnější opatření kritizoval. Vzniklo podle něj v první polovině týdne, kdy neměl možnost ho ovlivnit, protože rezort zdravotnictví ještě neřídil.

Ministr problematiku konzultoval s Mezioborovou skupinou pro epidemické situace. „To jsou odborníci, které bychom měli poslouchat, protože mají větší přehled. Diskutovali jsme s nimi. Byli proti původnímu návrhu a uvedli, že by bylo lepší, kdyby situace ještě zůstala stejná,“ řekl. Odhadl, že nynější restrikce by mohla trvat ještě dva týdny.

Dnešní rozhodnutí ministra musí do 48 hodin schválit vláda. Sejde se v pondělí odpoledne. V stejný den tak bude ještě platit mírnější opatření, které dovoluje například na venkovních sportovištích setkání až dvou desítek lidí.

Podle pandemického zákona, kterým se země začne řídit, však nelze občany omezovat v tom, kolik jich bude pohromadě. "Nejde to. Lidé musí naše mimořádné opatření respektovat, dokud ho nezruší soud. Jedině on ho může zrušit," míní Arenberger, který se odvolává nejen na pandemickou normu, ale i na další paragrafy, jimiž se řídí jeho úřad.

Ministerstvo už kvůli možnému pokračování zákazu obdrželo předžalobní výzvu České komory fitness.

Česká unie sportu vyzvala vládu, aby umožnila alespoň tréninky dětí a mládeže venku v plánovaném režimu do dvaceti osob. "Už teď probíhají živelné aktivity na sportovištích nebo se stačí podívat, jak to vypadá v parcích či na hřištích, kde jsou namačkané rodiče s dětmi," uvedl předseda ČUS Miroslav Jansta.

Ten nechápe, jakou hrozbu představují venkovní organizované tréninky dětí, pokud se budou dodržovat veškerá opatření. "Děti už nutně potřebují jiný program než školu. Chceme kontrolované a organizované tréninky namísto živelného pobíhání po hřištích a shlukování dětí v ulicích," dodal Jansta.

Mezioborové skupina pro epidemické situace vedená Petrem Smejkalem tvrdí, že setkávání až 20 lidí venku a deseti uvnitř může být epidemickým rizikem. Omezení shromažďování považuje tým za jedno z neúčinnějších opatření proti šíření epidemie koronaviru.