Dalajlama lituje smrti svého přítele

Dalajlama na své poslední návštěvě u Václava Havla

Dalajlama na své poslední návštěvě u Václava Havla Zdroj: CTK/Katerina Sulova

Tibetský duchovní vůdce dalajlama vyjádřil hlubokou lítost nad úmrtím svého přítele českého exprezidenta Václava Havla. Dalajlama to uvedl na svých webových stránkách. Právě dalajlama byl poslední významnou osobností, se kterou se Havel před svou smrtí setkal. Havel byl podle něj skromným a odvážným mužem, kterého osobně velmi obdivoval, respektoval a bude ho postrádat.

Svět v Havlovi ztratil skvělého státníka, jehož stálá a neohrožená odvaha hrály klíčovou roli pro svobodu a demokracii v Československu, uvedl dalajlama v dopise Havlově manželce Dagmar.

Zhruba před týdnem, při své návětěvě v Praze dalajlama uvedl, že má o bývalého prezidenta vzhledem k jeho zdravotnímu stavu starost a nabídl mu i tibetskou medicínu. Dalajlama se rovněž asi na hodinu osobně setkal s Havlem 10. prosince, načež po skončení setkání novinářům sdělil, že Havla požádal, aby žil ještě deset let.

Podle spisovatele Karla Hvížďaly, který s Havlem napsal knihu rozhovorů Dálkový výslech, dalajlama pochopil, že jeho úkolem je stát s Havlem při smiřování se se světem a dovést ho do posledních chvil. Proto prý přijel za Havlem do Prahy, uvedl Hvížďala včera v České televizi.

Na webových stránkách dalajlama vzpomíná na velkou poctu, které se mu dostalo v únoru 1990, když se mohl setkat s Václavem Havlem jen několik měsíců poté, co se stal prezidentem a setkával se s ním během dalších 20 let pravidelně. Nejlepším způsobem jak vyjádřit úctu památce Václav Havla by podle dalajlamy bylo co nejlépe pracovat na budování světa, kde vládne spravedlnost a mír.