Dalík chtěl úplatek za Pandury, tvrdí svědek ze zbrojovky Steyr

Marek Dalík a Mirek Topolánek (foto E15)

Marek Dalík a Mirek Topolánek (foto E15) Zdroj: E15

Lobbista Marek Dalík si podle dalšího svědka, zástupce zbrojovky Steyr Victora Jackoviche, řekl o úplatek v kauze transportérů Pandur. Dalík, který byl blízkým spolupracovníkem expremiéra Mirka Topolánka, se dle policie pokusil o podvod, když v roce 2007 žádal o půl miliardy korun za pomoc při sjednání nákupu Pandurů od rakouského Steyru pro českou armádu.

Již dříve se objevily informace, že Jackovich svědčí proti Dalíkovi. Podle časopisu Respekt ale bývalý diplomat o údajné žádosti o úplatek promluvil s českými vyšetřovateli do protokolu až při výslechu v USA na začátku srpna.

„Jackovich nyní potvrdil, že žádost o peníze skutečně ze strany pana Dalíka padla,“ řekl prý Respektu zdroj obeznámený s vyšetřováním. Výslech provedli v kanceláři washingtonské pobočky FBI detektiv Jiří Mazánek z protikorupční policie a Jan Kořán z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Jackovich byl podle Respektu v roce 2007 přímo na schůzce, kde údajně Dalíkova žádost o peníze zazněla, a hned po setkání si sepsal záznam průběhu jednání. Schůzky se účastnil ještě jeden z šéfů Steyru John Ulrich, rakouský manažer zbrojovky Stephan Szücs, slovenský armádní lobbista Miroslav Výboh a náměstek ministryně obrany Martin Barták.

Již dříve potvrdil žádost o úplatek detektivům Szücs a nepřímo i Ulrich, naopak Výboh prohlásil, že nic podezřelého neslyšel.

O nákupu 107 transportérů za 14,4 miliardy korun rozhodl Topolánkův kabinet na jaře 2009, smlouva byla s firmou Steyr podepsána krátce poté. O více než rok později se o obchod začal zajímat česko-rakouský policejní tým. V květnu 2011 média zveřejnila výpověď Szücse, který údajně dosvědčil, že si Dalík řekl o úplatek. Dalík to však opakovaně popřel.

Podle policistů Dalík slíbil pomoc při sjednání zakázky, aniž mohl cokoli reálně ovlivnit. Proto není stíhán pro korupci, ale pro podvod, za který mu hrozí až desetileté vězení.