Dalík musí během dvou týdnů nastoupit do věznice

Marek Dalík

Marek Dalík Zdroj: ČTK

Marek Dalík u Vrchního soudu
2
Fotogalerie

Lobbista Marek Dalík by měl nastoupit do vězení nejpozději 6. listopadu.

Uvedla to mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Dalíka budou v tento den očekávat v pražské ruzyňské věznici, kam se musí přihlásit nejpozději v 16:00. Má si odpykat pětiletý trest za případ související s nákupem obrněnců pandur.

Soud vynesl pravomocný rozsudek nad Dalíkem na konci letošního července, kdy se kauzou musel zabývat podruhé. Původní čtyřletý trest zrušil Nejvyšší soud. Dalík byl tehdy okamžitě propuštěn z vězení, kde si z trestu odpykal zhruba sedm měsíců.

Dalík, který patřil mezi nejbližší spolupracovníky expremiéra Mirka Topolánka (ODS), si podle trestního spisu řekl v listopadu 2007 na neformální schůzce v pražské restauraci o peníze za to, že ČR bude pokračovat v nákupu pandurů. Po zástupci firmy Steyr, která obrněné vozy dodávala, podle obžaloby požadoval půl miliardy korun. Předstíral, že má vliv na zakázku a také blízký vztah k představitelům české vlády, takže může ovlivnit jejich rozhodování.

Dalík vinu dlouhodobě odmítá. Soud ho poslal do vězení za to, že podváděl, když se ze zbrojařů pokusil vylákat peníze a uvedl je v omyl tím, že předstíral svůj vliv na členy vlády. Soud tak změnil původní právní kvalifikaci, podle které byl potrestán za to, že na schůzku šel pro úplatek určený pro někoho z vlády.