Obrana před volbami nakoupí munici pro Pandury bez výběrového řízení. Má jí přitom dostatek

Transportéry Pandur

Transportéry Pandur Zdroj: ctk

Transportéry Pandur
Transportéry Pandur
3
Fotogalerie

Ministerstvo obrany si těsně před volbami nechalo vládou schválit kontrakt na munici za tři čtvrtě miliardy. Nábojů má přitom dostatek.

Až dosud úřad Martina Stropnického (ANO) zveřejňoval na svých webových stránkách všechny větší zakázky. Snažil se tak čelit kritice, že pomalu nakupuje a nedokáže využívat zvyšující se rozpočet. Výjimku udělal až nyní, kdy mu vláda krátce před volbami odklepla kontrakt na munici pro transportéry Pandur a bojová vozidla pěchoty za 744 milionů korun. Bez výběrového řízení ji dodá slavičínská firma ZVI, která patří zbrojaři Michalu Smržovi.

„V letech 2014 až 2016 pořizovalo ministerstvo tuto munici cestou jak veřejné zakázky v otevřeném řízení, tak přes alianční agenturu NSPA, která vyhlašuje mezinárodní soutěže. V obou případech zvítězila domácí společnost ZVI, která munici v České republice vyrábí a armádě dodává,“ uvedl Petr Sýkora z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Munice pro pandury není jediným předvolebním nákupem. Podívejte se na jejich přehled:

Rezort přímý nákup 30milimetrového střeliva od ZVI obhajuje nutností „ochránit podstatné bezpečnostní zájmy České republiky“. Jenže vzhledem k tomu, že se poslední dodávka uskutečnila loni, má vojsko těchto nábojů dostatek. Minule za ně utratilo téměř 400 milionů. Pandury ani pásoví obrněnci navíc nejsou aktivně nasazeny v zahraničních misích.

„Důvodem pro připravovanou rámcovou smlouvu není vyčerpání stávajících zásob, ale potřeba jejich průběžného doplňování v letech 2018 až 2021, a to cestou i více dílčích dodávek podle skutečných potřeb armády,“ doplnil Sýkora s tím, že vyčleněná suma peněz nemusí být vyčerpána. Podobnou rámcovou smlouvu za dvě a půl miliardy ministerstvo loni uzavřelo s vlašimskou firmou Sellier & Bellot.

Za faktem, že tentokrát ministerstvo zakázku nezveřejnilo, může být dřívější kritika některých obchodů se Smržem a právě volby do Poslanecké sněmovny. Po dodávkách vozidel Dingo nabízel vojsku belgické útočné pušky, které by se licenčně vyráběly ve vsetínské ZVI.

Výběrová komise však dala přednost nabídce České zbrojovky Uherský Brod. Smrž pak musel provozy ve Vsetíně na začátku roku 2013 zavřít. Soustředil se na výrobu munice, kterou přesunul do Slavičína.

Za podnikatele se tehdy postavila Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR a podala trestní oznámení na bývalého šéfa sekce vyzbrojování ministerstva Pavla Bulanta. Vinila ho z toho, že místo přímých nákupů od ZVI oslovuje alianční agenturu NSPA, která si za své služby účtuje provizi. Policie případ odložila.