Další obvinění. Policie navrhla obžalovat lidi z druhé větve Rathovy kauzy

David Rath u soudu

David Rath u soudu Zdroj: ctk

Kriminalisté navrhli obžalovat devět lidí a osm firem z druhé větve kauzy bývalého poslance a středočeského exhejtmana Davida Ratha. Policisté předali žalobci Vrchního státního zastupitelství v Praze trestní spis, který se týká zmanipulovaných veřejných zakázek zadavatelů Středočeského kraje a Oblastní nemocnice Středočeského kraje.

Kriminalisté firmy obvinili v říjnu 2013. Je mezi nimi největší česká stavební společnost Metrostav, která dřív spojitost s kauzou exhejtmana odmítla. Případ se týká rekonstrukcí či výstavby pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro středočeskou záchrannou službu. Celkem šlo o zakázky za více než 700 milionů korun.

Obvinění, mezi nimiž je i Rath, podle vyšetřovatelů požadovali úplatky za 66,4 milionu korun, z toho převzali 3,4 milionu korun, uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Rath nedávno dostal 8,5 roku vězení v první části kauzy. V obou případech kromě Ratha figurují bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová nebo její manžel Petr Kott, kterým soud v první části kauzy vyměřil 7,5 roku za mřížemi. Jejich tresty zatím nejsou pravomocné, případem se bude zabývat odvolací soud. Podle médií se oba případy týkají i některých dalších nepravomocně odsouzených z první části kauzy.

Mezi obviněnými je i šéf středočeské záchranky

Z dalších podezřelých v druhé větvi případu média v minulosti zmínila manažery Metrostavu Pavla Piláta a Jiřího Anděla nebo šéfa středočeské záchranné služby Martina Houdka. Hejtmanství zatím nezvažuje, že by Houdek musel funkci kvůli kauze opustit. „Já myslím, že on tu funkci vykonává dobře, takže my čekáme, jak to proběhne,“ řekl dnes hejtman Miloš Petera.

Policisté podle Ibeheje navrhli obžalovat devět fyzických a osm právnických osob ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži, poškození finančních zájmů Evropské unie, přijetí úplatku či podplácení. Spisový materiál obsahuje podle mluvčího více než 20 tisíc listů.

Mezi firmami zapletenými do případu je i největší česká stavební společnost Metrostav, která spojitost s kauzou exposlance odmítla. Podezření se podle dřívějších informací médií týkají například tendrů pro nemocnice v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky vozů pro středočeskou záchrannou službu.

Bohumil Pečinka: Kauza Davida Ratha po třech letech