Další pesimistická prognóza: česká ekonomika letos klesne o 0,4 procenta

Slévárna Žďas

Slévárna Žďas Zdroj: Mlada fronta

Skepse ohledně vývoje české ekonomiky roste. K neveselým prognózám domácích instuitucí se nyní připojila i Evropská komise (EK), podle které letos český HDP klesne o 0,4 procenta. Tradičně nejopitimističtější ministerstvo financí pro letošní rok odhaduje stagnaci ekonomiky, naopak ČNB čeká pokles až o 0,5 procenta.

Evropská komise tak zhoršila tak svůj únorový odhad letošního vývoje české ekonomiky, který počítal se stagnací. Stejně tak prognózu českého hospodářského růstu pro příští rok snížila na 1,6 procenta z dříve předpokládaných 1,9 procenta.

Jedinou dobrou zprávou tak je, že EK hodnotí příznivěji než dříve vývoj českých veřejných financí. Rozpočtový schodek se tak podle komise letos dostane pod tři procenta hrubého domácího produktu, což je jedna z podmínek vstupu do eurozóny. Loni rozpočtový schodek činil 4,4 procenta.

Za lepším stavem českých veřejných financí podle komise stojí výrazné snížení veřejných investic a růst rozpočtových příjmů, o který se zasloužilo především zvýšení daně z přidané hodnoty.

Kalousek: Ekonomika začne růst už letos

„Jsem si jist, že deficit veřejných financí klesne pod tři procenta. Vzhledem k tomu, že jsme splnili klíčový cíl finanční politiky, tedy stabilizovat veřejné rozpočty, můžeme v rámci možností realizovat některá prorůstová opatření,“ reagoval na prognózu EK ministr financí Miroslav Kalousek. „Takže není vyloučeno, že trend vývoje hospodářského růstu se otočí už v druhé polovině letošního roku,“ dodal.

To předpovídá i EK, podle níž by se česká ekonomika by se měla zhruba v polovině letošního roku odrazit ode dna, protože poleví negativní faktory, jako jsou slabá spotřebitelská důvěra, pokles investic a nepříznivé vnější prostředí. V příštím roce by měl hospodářské oživení podpořit růst reálných příjmů domácností.

Splnění tříprocentního limitu pro rozpočtový schodek zároveň podle Českého rozhlasu znamená, že Česku už letos nehrozí nové škrty nebo zvyšování daní.

Komise rovněž předpověděla, že průměrná míra nezaměstnanosti v Česku letos stoupne na 7,5 procenta z loňských sedmi procent. Napřesrok by se měla mírně snížit na 7,4 procenta.