Další případ. V Nemocnici Prostějov je cizinec s podezřením na ebolu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Na infekční oddělení Nemocnice Prostějov byl v sobotu večer převezen muž s podezřením na onemocnění ebola. Pacient přicestoval z Nigérie, podle výsledků lékařských vyšetření a klinických příznaků je ale u něj ebola málo pravděpodobná, řekl dnes ředitel Krajské hygienické stanice v Olomouci Zdeněk Nakládal. Muž ještě několik dní zůstane pod dohledem lékařů infekčního oddělení.

Cizinec v sobotu večer přišel do nemocnice ve Šternberku na Olomoucku a lékařům si stěžoval na horečku, průjem a zvracení. Zdravotní potíže se objevily po příjezdu z Nigérie. Hygienici ihned povolali epidemiologický tým a muž byl za přísných bezpečnostních opatření, do kterých se zapojili i hasiči, převezen ze Šternberka do Nemocnice Prostějov, jejíž součástí je speciální infekční oddělení.

„Postupným zjišťováním epidemiologické a cestovní anamnézy jsme dospěli k názoru, že ebola je v tomto případě málo pravděpodobná,“ zdůraznil Nakládal. Připomněl, že Nigérie byla nedávno prohlášena za zemi, ve které se podařilo epidemii eboly zastavit a nové případy této smrtelné infekce už odtud nejsou hlášeny.

Muž zůstane na pozorování

Muž ale na infekčním oddělení prostějovské nemocnice zůstane ještě několik dní na pozorování. Další postup lékařů závisí na vývoji jeho zdravotního stavu. „Systém zafungoval velmi dobře,“ dodal Nakládal.

Mluvčí Nemocnice Prostějov Lucie Drahošová řekla, že lékaři pacienta vyšetřili, aby potvrdili či vyvrátili onemocnění ebolou. „Na základě klinických příznaků a anamnézy je diagnóza eboly méně pravděpodobná. Pacient byl aktuálně převezen na infekční oddělení, kde bude s ohledem na zdravotní potíže v přísném izolačním režimu,“ uvedla.

Pomohli i hasiči speciální technikou

U převozu pacienta ze Šternberka do Prostějova asistovali v sobotu i hasiči vybavení speciální technikou, s jejíž pomocí po odjezdu pacienta dezinfikovali ordinaci šternberské nemocnice a přilehlé prostory. „Hasiči byli v plné bezpečností ochraně, tedy v chemických oblecích a dýchací technice,“ řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Do večerní akce ve Šternberku se zapojila také policie. „Uzavřeli jsme okolí nemocnice a hotelu, kde se muž pohyboval,“ řekl krajský policejní mluvčí Josef Bednařík.

Lékaři v Česku vyšetřovali už několik pacientů s podezřením na ebolu, ani v jednom případě ale tato nebezpečná infekce nebyla potvrzena.

Ebola má přes deset tisíc nakažených
Ebola je virové onemocnění s vysokou horečkou a krvácením. Zatím proti němu neexistuje schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost na nákazu je velká. Ebola se přenáší přímým kontaktem s tělními tekutinami nakažených.
Podle Světové zdravotnické organizace se virem nakazilo už přes 10 tisíc lidí a zhruba polovina z nich nemoci podlehla. Mezi nejpostiženější země patří Guinea, Sierra Leone a Libérie. Cestující z těchto tří států procházejí na českých letištích zdravotnickou kontrolou s měřením teploty. S izolací se počítá jen u těch, kteří by měli jakékoli zdravotní obtíže, jež by mohly ukazovat na ebolu.

Větším nebezpečím než ebola je pro ČR chřipka