Další zájemci: Do čela ČSSD chtějí i Tejc a Gajdůšková

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka (11. října)

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka (11. října) Zdroj: CTK

O místa ve vedení sociální demokracie se na jarním sjezdu strany chtějí ucházet i bývalý šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc nebo současná místopředsedkyně Alena Gajdůšková. Již dříve svou kandidaturu oznámili předseda Sněmovny Jan Hamáček a náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová. Mluví se ale i o dalších jménech.

Zlínská sociální demokratka Gajdůšková nedávno neuspěla ve druhém kole senátních voleb, když prohrála s Františkem Čubou (SPO), do vedení strany by se ale ráda vrátila. „Mám nominaci z mé organizace a závazek vůči všem, kteří mě podporovali a volili. Jednoduché to nebude,“ napsala ve svém vyjádření.

Gajdůšková, která je v současnosti jedinou ženou ve vedení ČSSD, svedla o místo na posledním sjezdu strany v Ostravě několikakolový souboj s Marií Benešovou. Takové střetnutí se příští rok určitě opakovat nebude, protože exministryně spravedlnosti Benešová do vedení strany znovu kandidovat nechce a navíc není v současnosti ani členkou ČSSD, jelikož členství pozastavila při vstupu do úřednického kabinetu Jiřího Rusnoka. Gajdůšková by se tak o místopředsednické místo vyhrazené pro ženu mohla utkat s Lenkou Teskou Arnoštovou, kterou navrhli pražští sociální demokraté.

Tejce stál místo předsedy takzvaný Lánský puč

Tejc, který místo předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie opustil krátce po takzvaném lánském puči, nechtěl zatím upřesnit, jestli se bude ucházet o post řadového, nebo statutárního místopředsedy. Někteří jeho kolegové si ho ale dovedou představit i na místě druhého muže sociální demokracie.

V takovém případě by se Tejc, který si o nominaci řekne na konci listopadu na jižní Moravě, dost možná utkal s ministrem vnitra Milanem Chovancem. O současném místopředsedovi ČSSD hovoří řada jeho spolustraníků jako o přirozeném kandidátovi na druhý post ve straně. Sám Chovanec zatím kandidaturu oficiálně nepotvrdil.

Ve hře jsou také Starec či Zaorálek

O některé z celkem šesti místopředsednických míst by si podle hlasů ze strany mohli znovu říci Martin Starec nebo ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ten již dříve řekl, že pokud bude osloven, bude se o místo ve vedení strany rozhodně znovu ucházet. Ve straně se mluví také o možné kandidatuře hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly.

Případný pokus o návrat do některé stranické funkce nevyloučil v minulosti ani někdejší místopředseda Zdeněk Škromach, jenž ve vedení strany skončil loni po takzvaném lánském puči. „Pro sociální demokracii a pro její úspěch jsem připraven dělat vždycky, co je potřeba,“ uvedl dříve.

Volební sjezd ČSSD se uskuteční 13. a 14. března příštího roku v pražském Kongresovém centru. Křeslo předsedy bude obhajovat premiér Bohuslav Sobotka, s největší pravděpodobností bez protikandidáta.