Delegáti kongresu ODS vybírají čtveřici místopředsedů

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: ctk

Ze šesti kandidátů vybírají delegáti brněnského kongresu ODS v tajné volbě čtyři místopředsedy strany. V projevech, které volbě předcházely, hovořili uchazeči o místo ve vedení ODS o konci rozbrojů v ODS, návratu k plně pravicové politice a obnovení důvěry voličů.

Předsedou dnes opětovně zvolili Petra Nečase, přičemž prvním místopředsedou se stal ministr průmyslu Martin Kuba.

Mezi favority na místopředsedy patří ministr spravedlnosti Pavel Blažek a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Plzeňský lídr, kterého Nečas letos zbavil funkce ve vládě, uvedl, že za tímto sporem udělal tlustou čáru a nechce být záškodníkem. „Mezi mou osobou a Petrem Nečasem není v tuto chvíli žádný problém,“ řekl.

Kandiduje také předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, která neobhájila post první místopředsedkyně ODS. O funkci ve vedení ODS usiluje i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Mezi kandidáty jsou dále senátorka Daniela Filipiová a Miloslav Plass z královéhradecké ODS. Exministr zemědělství a jeden z rebelujících poslanců strany Ivan Fuksa se kandidatury na místopředsedu vzdal. Poté, co s Nečasem prohrál souboj o post lídra strany, se rozhodl, že v jeho týmu nebude. Nominaci na místopředsedu nevyslyšeli ani Petr Bendl a senátor a starosta Teplic Jaroslav Kubera.

Dosavadními místopředsedy ODS byli Blažek, Pavel Drobil, Pospíšil a . Drobil a Vondra už do vedení nekandidují.