Dienstbier a helsinský výbor chtějí odškodnit nuceně sterilizované

Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier Zdroj: Petr Horky

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a Český helsinský výbor připravují návrh zákona o odškodnění nuceně sterilizovaných lidí, oběti by mohly dostat zřejmě 100 až 150 tisíc korun. Přihlásit by se mohlo až tisíc lidí.

„Cílem je odškodnění za zásadní zásah státu do tělesné integrity obětí, který proběhl bez jejich svobodného souhlasu,“ cituje deník Lidové noviny (LN) mluvčí Dienstbierova úřadu Jarmilu Balážovou. Podoba zákona podle ní vzniká ve spolupráci s ostatními ministerstvy.

Norma by se podle LN měla týkat všech obětí, které byly nedobrovolně sterilizovány už od dob minulého režimu, zejména mezi lety 1972 a 1991, kdy platila vyhláška umožňující lidem vyplatit 10 tisíc korun za „ukončení plodnosti“.

O protiprávních sterilizacích hovoří zejména zástupci různých nevládních organizací řadu let. Například Liga lidských práv (LLP) loni uvedla, že v ČR se tato praxe netýkala jen romských žen, ale také velkého počtu postižených lidí v ústavech. Odehrávaly se před listopadem 1989 i po něm.

S podezřením na nucené sterilizace žen v Česku, a to především romských, přišlo v roce 2004 Evropské středisko pro práva Romů (ERRC). Desítky žen se pak přihlásily ombudsmanovi, některé se obrátily i na soudy. Vládní výbor proti mučení se záměrem vyplatit odškodné přišel už v roce 2006. Lidskoprávní vládní rada první podnět měla v roce 2007. O dva roky později se kabinet za protiprávní sterilizace omluvil. Podle výborů OSN proti rasové diskriminaci či diskriminaci žen pouhá omluva ale nestačí.