Díky čínským investicím vzniknou nové podniky, míní Ovčáček

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček Zdroj: CTK

Do Česka by měly zamířit další čínské investice, díky kterým vzniknou nové podniky s novými pracovními místy, řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident Miloš Zeman během své cesty po Číně odhadl první investiční vlnu čínské společnosti CEFC na deset miliard korun. Následovat podle něj budou další.

Čínská finanční a energetická skupina CEFC převezme podíl ve společnostech Travel Service a Pivovary Lobkowicz a stane se strategickým partnerem mediální společnosti Médea. Oznámila také koupi fotbalové Slavie Praha, budovy bývalé Živnostenské banky v Praze a dalších nemovitostí. „Pan prezident, jak uvedl, spustil řetězovou reakci v dobrém slova smyslu, která nekončí výbuchem, ale naopak rozvojem česko-čínských ekonomických vztahů,“ řekl Ovčáček.

Podle Hospodářských novin čínské firmě s nákupy radí bývalý ministr obrany a vlivný sociální demokrat Jaroslav Tvrdík, šéf Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce. Čínským investorům prý většinou doporučil podniky, s jejichž majiteli se velmi dobře zná.

Pražská základna

Společnost CEFC z Tvrdíka letos v létě udělala svého zástupce pro Evropu, kam chce expandovat. Základnou k tomu se má stát Praha, hlavním partnerem má být finanční skupina J&T.

Hospodářské noviny rovněž uvedly, že do Prahy se postupně přesune několik manažerů CEFC. V budově Živnostenské banky má sídlit evropská centrála společnosti. Číňané také prý koupili čtyři domy na Ořechovce, kde budou manažeři s rodinami bydlet. Tvrdík z Číny, kde doprovázel Zemana, přijel se zdravotními potížemi. Po příjezdu byl hospitalizován v motolské nemocnici.