Dny Vídně poprvé v Praze, v květnu se máme na co těšit

Zdroj: ČTK

Od 13. do 15. května 2018 se v české metropoli budou konat Dny Vídně v Praze. Vídeň, která se letos již po deváté stala městem s nejlepší kvalitou života na světě, představí spolu s Prahou svá městská řešení v rámci dvoudenní konference. Na Staroměstském náměstí se otevře i tradiční vídeňský Heuriger.

V první polovině května se budou poprvé v historii konat Dny Vídně v Praze, které zaštiťují starostové obou hlavních měst a organizuje je Zahraniční kancelář města Vídně v Praze. Vedle oficiálního zahájení vídeňským starostou a pražskou primátorkou je důraz kladen obzvláště na konferenční část Dnů Vídně v Praze, kde je cílem posílit již stávající výborné vazby obou měst a diskutovat nad výzvami, před kterými obě metropole stojí.

ČTK

Výzvám a problematice velkých rozvíjejících se měst se bude věnovat dvoudenní konference, která se koná od 14. do 15. května na Staroměstské radnici a je zdarma přístupná veřejnosti. Diskutovat se bude nad tématy jako plánování chytrých měst a koncepce "smart city". Řešit se bude i problematika sdílené ekonomiky v cestovním ruchu, podpora start-upů a inovací ve městech, zakládání městských holdingů, kultura ve veřejném prostoru či komunikace města s občany prostřednictvím aplikací. Kromě zmíněných témat budou odborníci obou měst probírat také problematiku AIDS. Zúčastní se i Česká společnost AIDS pomoc.

Zatímco se v dopoledních blocích jednotliví spíkři nejprve zaměří na zhodnocení situace ve svých městech, cílem odpoledních workshopů bude navrhnout konkrétní kroky a projekty, na kterých by obě města mohla participovat.

ČTK

V rámci Dnů Vídně bude k navštívení i pravý vídeňský Heuriger, tedy vinný šenk, který se bude otevírat 14. května od 18 hodin na Staroměstském náměstí. Vedle vídeňských vín, pocházejících přímo z městských vinic od vinařství Cobenzl,  a tradičních pokrmů zazní i typická "šenkovní" hudba v podání vídeňského Attensam Quartett. Výtěžek z prodeje vídeňských specialit bude věnován charitativní organizaci Debra, která pomáhá lidem s onemocněním motýlích křídel.

Celý program včetně informací k registraci na konferenční dny naleznete na internetových stránkách organizátora Dnů Vídně v Praze: www.eurocommpr.cz

ČTK