Do vodohospodářských projektů půjde pět miliard z evropských fondů

Čistírna odpadních vod, ilustrační foto

Čistírna odpadních vod, ilustrační foto Zdroj: Tereza Capkova

Téměř pět miliard korun se bude investovat do vodohospodářských projektů a stamiliony korun poputují na rekultivace starých skládek. Evropské dotace obdrží rovněž projekty na výstavbu a modernizaci bioplynových stanic. Státní fond životního prostředí České republiky uzavřel příjem žádostí o podporu ve čtyřech výzvách z Operačního programu Životní prostředí pro roky 2014 až 2020, které vyhlásil loni v říjnu. Zájemci poslali na fond přes pět stovek žádostí za téměř 6,5 miliardy.

Největší zájem byl o výzvy za 3,3 miliardy korun na výstavby a modernizace kanalizací a čistíren odpadních vod. Podle ministra Richarda Brabce (ANO) to ukazuje, že ani přísně nastavené podmínky výzvy na efektivní nakládání s vodami a jejich čištění, včetně požadavku na oddílné kanalizace pro separaci dešťové vody, nijak žadatele neodradily.

„Na projekty MŽP zároveň poskytuje půjčky až do výše 37 procent ze způsobilých výdajů projektu. Z dotací nově hradíme i výdaje na připojení jednotlivých nemovitostí,“ uvedl ministr. Projekty fond vyhodnotí v dubnu. MŽP od loňska eviduje na 1400 projektů za 30 miliard, řekl v pátek Brabec. Na zlepšení životního prostředí by podle něj mohly být letos z evropských fondů vypsány výzvy za dalších 20 miliard korun.

Modernizace úpraven vody

Projekty na zlepšování kvality vod a snižování rizika povodní mohly využít 1,6 miliardy korun, fond přijal na čtyřicítku žádostí za 900 milionů. Jde o projekty na výstavbu a modernizaci úpraven vody nebo například na zvyšování kvality zdrojů pitné vody. Pro výstavbu a modernizaci bioplynových stanic je připraveno 300 milionů korun. Fond přijal jen čtyři žádosti o podporu za necelých 92 milionů.

V minulém programovém období bylo pro srovnání podpořeno devět bioplynových stanic. Podporu získají totiž jen ty projekty, které budou nakládat na vstupu minimálně z 25 procent s takovými druhy odpadů, které je možné materiálově využívat, nebo nejsou k materiálovému využití vhodné. Dvanáct žádostí za 215 milionů poslali také zájemci o rekultivaci starých skládek.