Dobeš: Česku zastavení dotací pro školství nehrozí

Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: E15 Anna Vackova

Ministr školství Josef Dobeš (VV) neví o tom, že by Česku hrozilo zastavení dotací z fondů Evropské unie na projekty ve školství. Prohlásil to na tiskové konferenci, kde rovněž zopakoval slib odstoupit, pokud se problémy s čerpáním nevyřeší.

Operační program Vzdělání pro konkurenceschopnost (OPVK), z nějž má ČR šanci získat až 53 miliard korun, se kvůli problematickému čerpání stal terčem kritiky Evropské komise, která již pozastavila čerpání celkem 1,2 miliardy korun. „V pátek se objevovaly informace, že má být zastaven celý operační program. Znovu říkám, není žádná informace, že by nějaký dopis (o zastavení programu) jakoukoliv formou dorazil do České republiky,“ řekl Dobeš. Dodal, že situaci ještě dnes dopoledne ověřoval.

Velvyslankyně při EU Milena Vicenová dnes řekla, že dopis, který obsahuje i hrozbu možného úplného zastavení programu, do Prahy zaslala. „Dopis jsem obratem standardní cestou předala MZV, Úřadu vlády, MMR, MF a MŠMT,“ uvedla. Podle ní Česká republika na list z 24. ledna musí co nejdříve odpovědět a přesvědčit komisi, že situaci zásadně zlepšila a přijala požadovaná opatření.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a stínový ministr školství ČSSD, senátor Marcel Chládek, kteří mají kopii dopisu rovněž k dispozici, na dnešní tiskové konferenci opět vyzvali premiéra Petra Nečase (ODS), aby ministra Dobeše, který dnes podle nich popřel zřejmá fakta a rizika, odvolal. Chládek vzkázal prostřednictvím médií Dobešovi, že mu kopii dopisu, jehož existenci popírá, poskytne.

Dobeš podle sociálních demokratů navíc personálně rozložil ministerstvo a snaží se prosadit zcela nepřijatelnou reformu regionálního a vysokého školství. „Ptám se, co ještě musí přijít, aby ministr Dobeš a Věci veřejné na ministerstvu školství skončili,“ uzavřel Chládek.

„Pokud členský stát, tedy ČR, požadovaná opatření nepřijme, může komise…přijmout rozhodnutí o zrušení celého příspěvku Společenství (EU) na operační program nebo jeho části,“ uvedla k uvedenému dopisu velvyslankyně.

S Dobešem o evropských fondech jednal v pátek i premiér Petr Nečas (ODS). „Ministerstvo školství nyní musí vyvinout maximální úsilí, aby vše vyřešilo. Zastavení operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost opravdu hrozí,“ uvedl po schůzce.

Dobeš přislíbil, že do 31. března ministerstvo školství zavede účinná opatření, kterými napraví výtky EK ke spornému čerpání peněz. Komise se o příslušných opatřeních dozví do tohoto data dopisem.

Do konce února komise dostane ještě zprávu, ve které Dobešův resort uvede již vyřešené body a navrhne nápravu dalších ve třech sporných oblastech; v oblasti veřejných zakázek, kontrolních mechanismů a administrace projektů.