Dobeš má pátého šéfa komunikace, je jím radní ČRo Zelenka

Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: E15 Anna Vackova

Ministr školství Josef Dobeš (VV) počtvrté mění šéfa tiskového odboru, od února je v této funkci radní Českého rozhlasu Antonín Zelenka. Ve funkci nahradil dosavadní ředitelku komunikace Kateřinu Savičovou. Ačkoliv zákon o Českém rozhlasu uvádí, že členství v radě je neslučitelné s jakoukoliv funkcí ve veřejné správě, Zelenka řekl, že s tím není problém. Dobeš, který je kritizovaný za časté personální výměny, pověřil Zelenku do funkce bez výběrového řízení.

„Ano, mohu to potvrdit, byl jsem do této funkce pověřen, ne jmenován,“ řekl Zelenka. Právě právní rozdíl mezi pověřením a jmenováním je prý důvodem, proč jeho post na ministerstvu není v rozporu s rozhlasovým zákonem. Zelenka také potvrdil, že byl pověřen na základě rozhodnutí ministra, blíže ale podmínky nechtěl komentovat.

Tiskovým mluvčím ministerstva se dnes stal Radek Melichar, který byl dříve mluvčím operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Dosud byl mluvčím úřadu Patrik Kubas.

Podle serveru Mediář.cz pracoval dřív Zelenka coby redaktor Radiožurnálu, chtěl se také stát šéfem Českého rozhlasu. Později působil v tiskovém oddělení Bestsportu, na stanici UPC moderoval politickou diskuzi a pracoval i pro televizi Barrandov.

Jedná se přitom už o pátého šéfa komunikace za Dobešova působení. Předtím se tu vystřídaly Kateřina Böhmová, Lucie Kubovičová, Renáta Bartková-Sodomová a naposled právě Kateřina Savičová.

Za Dobeše se v nejvyšším vedení úřadu dějí personální zemětřesení často, ministr už několikrát vyměnil šéfa sekce pro evropské fondy, ředitele svého kabinetu nebo náměstka pro vysoké školy.