Dobešovi v Bruselu potvrdili hrozbu zastavení stamilionů

Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: Michael Tomes, E15

Eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor na schůzce v Bruselu varoval ministra školství Josefa Dobeše, že Česko může přijít o peníze z fondů EU. Jde prý o desítky milionů eur (stamiliony až miliardy korun). Situace je vážná, řekl Andor novinářům. Český ministr zdůraznil, že podle něj i podle komisaře je ovšem řešitelná.

Klíčová výtka, kterou komise vůči ČR má, se týká způsobilosti projektů - tedy toho, zda jsou unijní fondy používány tak, jak by měly podle stanovených cílů. „To je zásadní otázka,“ podotkl Andor. „Zjistili jsme vážná pochybení,“ dodal rovněž v reakci na dotaz, zda jsou české programy špatně připravené.

„Může to dosáhnout výše desítek milionů (eur), pokud ne víc,“ řekl Andor ohledně možných českých ztrát. „Ministr se mnou souhlasil, že situace je vážná,“ dodal.

Dobeš s Andorem konkrétně hovořili o programu Vzdělání pro konkurenceschopnost. U něj komise kvůli problémům už před časem pozastavila vyplacení 1,2 miliardy korun. Z programu by Česko mohlo získat až 53 miliard korun a nyní jde o to zabránit tomu, aby se celý program kvůli pochybením v Česku nezastavil.

Dobeš dnes i v minulých dnech, kdy byl kritizován opozicí i částí svých vládních kolegů, slíbil nápravu. Do konce března jeho ministerstvo prý zavede účinná opatření k nápravě výtek.

Dobeš: Je způsob, jak problém vyřešit

„V debatě jsme se nebavili o desítkách, stovkách (milionů eur) a jiných číslech, ale bavili jsme se obecně o tom, že oba vnímáme situaci jako vážnou,“ podotkl Dobeš k setkání s eurokomisařem, které označil za velmi korektní a věcné. „Shodli jsme se na tom, že je tu způsob, jak to vyřešit,“ poznamenal také opakovaně před novináři.

Česká vláda podle komisaře musí přistoupit k rázným krokům v zájmu vyřešení potíží. Situace je podle komisaře řešitelná. Komise nabídla Česku spolupráci v tom, aby se podařilo ztrátám prostředků z fondů vyhnout. O situaci bude komisař Andor s českými představiteli hovořit znovu v Praze v březnu.