Dobešův definitivní konec: Opouští ministerstvo školství i stranu

Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: profimedia.cz

Bývalý ministr školství Josef Dobeš po týdnu odchází z pozice poradce ve svém bývalém úřadě a zároveň tvrdí, že už není členem Věcí veřejných. Ke konci března nezaplatil členský příspěvek a nyní zvažuje, zda bude nadále poslancem v klubu VV, nezařazeným, či úplně odejde ze sněmovny. Na ministerstvu školství skončil k 31. březnu. Od začátku dubna tam působil v roli poradce, kterou dnes opustil kvůli negativním ohlasům.

Podle stanov Věcí veřejných je nezaplacení příspěvku důvodem k vyloučení člena, mělo by o něm ale rozhodnout grémium VV.

Dobeš měl pravidelný tisícikorunový příspěvek zaplatit k poslednímu březnu. Rozhodl se ho ale na stranický účet neposlat. „Čistě technicky jsem nezaplatil členský příspěvek, tak nejsem členem. Ale ještě se bavíme o tom, jestli jsem v poslaneckém klubu VV,“ řekl Dobeš.

Ke svému odchodu z ministerstva školství říká: „Z důvodu negativních mediálních ohlasů jsem se rozhodl odstoupit od pracovní smlouvy poradce prvního náměstka Ladislava Němce. Moje smlouva měla být do výše 0,3 úvazku s hrubým příjmem 312 korun za hodinu. Mým jediným cílem bylo pomoci ve chvíli, kdy politici přešlapují na místě a neřeší nástup nového ministra školství.“

„Po nečekané mediální smršti a novinářském přístupu, který neváhám označit za hyenismus, jsem se však zařekl, že práh ministerstva školství už nepřekročím,“ dodal Dobeš.

Dobešův návrat na ministerstvo kritizovala třeba ČSSD, podle senátora a stínového ministra školství Marcela Chládka se jednalo o opožděný aprílový žert. Po Dobešově odchodu už v minulosti volala odborná veřejnost i někteří koaliční politici. Vadilo jim například špatné čerpání z evropských fondů, nesouhlasili ani s připravovanou reformou vysokých škol nebo působením kontroverzního úředníka a předsedy konzervativní iniciativy D.O.S.T Ladislava Bátory na ministerstvu školství. Současný šéf resortu Němec měl dřív na ministerstvu na starosti regionální školství. Dobeš si přizval do týmu svých poradců, aby mu pomáhal s další agendou ministerstva, například vysokými školami či fondy EU. O Dobešově nástupci se stále jedná, padla například jména poslanců VV Dagmar Navrátilové či Milana Šťovíčka, hovoří se i o místopředsedkyni sněmovny a VV Kateřině Klasnové.

Dobeš rezignaci zdůvodnil nesouhlasem se škrty v rozpočtu svého úřadu. Vláda kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky plánuje zmrazit výdaje na vzdělání ve výši 2,5 miliardy korun. Spolustraníkům končící ministr vyčetl, že ho ve vládě nepodpořili v odporu proti škrtům ve školství a dali přednost svým židlím před programem strany.