Doktorů bude za pár let rapidně ubývat, varuje zdravotnický expert

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia/Archiv CNC

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Někdy se na podvodech podílejí i lékaři (ilustrační foto)
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Českých lékařů začne za čtyři roky výrazně ubývat, protože stárnou a nenahrazuje je dost mladých nástupců. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. I kdyby se zvýšil počet studentů na lékařských fakultách, projeví se to podle něj až za pět, šest let.

"Blíží se období demografického hrbu, kdy v roce 2018, 2019, 2020 dojde k daleko významnějšímu úbytku lékařů z důvodu toho, že překročí postdůchodový věk. My jsme pracovali v analýzách s hranicí 65 a 70 let," řekl Dušek.

V současnosti sice úbytek lékařů pokrývají absolventi, ale až se počet odcházejících do důchodu zvýší, nebudou to fakulty stačit vykrývat. Z lékařských fakult ročně přichází do českého zdravotnictví 850 lékařů.

Pokud se už nyní mluví o nedostatku lékařů v Česku, je to podle Duška teprve začátek toho, co přijde v budoucnu. "Je pět minut po dvanácté, protože když teď navýšíme počet studentů na lékařských fakultách, tak se to projeví v systému za pět, za šest let," řekl. "Nám tady za nějakých čtyři, pět let začne nominálně výrazně ubývat kapacita českých lékařů," varoval Dušek.

Podle Duška je nutné omladit české lékaře o deset let. V některých lékařských specializacích je průměrný věk 59 let, což podle něj není udržitelné.