Dopravní podnik koupil deset televizorů za dva miliony

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) zaplatil v roce 2006 za deset LCD televizorů 1,989.000 korun. Cena jedné televize přitom tehdy byla zhruba 28 tisíc korun. Dodávku zajišťovala firma Xanthus, k níž má údajně blízko Jaroslav Stůj, který byl dnes dozorčí radou odvolán z pozice šéfa DPP, informoval server Česká pozice.

Dvaatřicetipalcové obrazovky LG měly sloužit k tomu, aby zobrazovaly aktuální výluky, uzavřené úseky, manipulační úseky nebo propojení on-line komunikace. Podle ředitele Xanthusu Karla Krištofa nebyla dodávka předražená, protože televizory měly například speciální displeje proti odrazu slunce, umožnění záložního napájení ze solárních panelů či napojení na systém centrálního dispečinku. To však smlouva neuvádí.

V listopadu 2007 bylo na zakázku podáno Městskému státnímu zastupitelství Praha trestní oznámení na neznámého pachatele. Uvádí se v něm, že cena jedné obrazovky byla předražená o zhruba 150 tisíc korun. Policie ovšem trestní řízení nezahájila a oznamovatele poučila, že DPP je akciovou společností, na jejíž podnikání dohlíží dozorčí rada a její účetnictví je každoročně auditováno.

Firma Xanthus vznikla v roce 1996, v té době zrovna začala DPP zavádět nový informační a odbavovací systém. Jeho autorem měl být údajně právě Stůj. „Nerozhodoval jsem, byl jsem jen účastníkem skupiny zavedení systému do provozu,“ řekl serveru Stůj. Ve statutárních orgánech Xanthusu figuroval rovněž předseda dozorčí rady z let 2005 až 2008 Karel Vulterin, který je podle České pozice přítelem Stůje.

Podezřelá zakázka má být podle České pozice jedním z důvodů, proč byl dnes Stůj dozorčí radou z pozice šéfa DPP odvolán. Nahradí jej Magdalena Češková, dosavadní šéfka představenstva firmy, uvedl server iHNed.cz s odvoláním na mluvčí společnosti Ilonu Vysoudilovou.