Drobné zásilky z Číny podraží. Vláda zrušila jejich osvobození od DPH 

Tisková konference o koronaviru: ministryně financí Alena Schillerová (30.4.2020)

Tisková konference o koronaviru: ministryně financí Alena Schillerová (30.4.2020) Zdroj: Úřad vlády ČR

Alena Schillerová, ministryně financí a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
ilustrační foto
ilustrační foto
AliExpress skupiny Alibaba otevřel svou první evropskou pobočku v Madridu
5
Fotogalerie

Drobné zboží, které si Češi objednávají z čínských i dalších e-shopů mimo Evropskou unii, v příštím roce zřejmě zdraží. Počítá s tím novela zákona, kterouv pondělí schválila vláda. Norma reaguje na nové předpisy EU týkající se přeshraničního elektronického obchodu. Podle nich bude mimo jiné od roku 2021 zrušeno osvobození od DPH při dovozu malých zásilek s hodnotou pod 22 eur (zhruba 550 korun). Opatření EU má za cíl přinést z výběru DPH až sedm miliard eur a zároveň narovnat podnikatelské prostředí.

„Firmy z České republiky i dalších zemí Evropské unie musejí jako plátci odvádět DPH bez ohledu na to, kolik prodávané zboží stojí. Naopak firmy ze třetích zemí si díky osvobození od DPH mohou dovolit to stejné zboží prodat za výrazně nižší cenu a mají tak oproti těm evropským velkou konkurenční výhodu,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Zboží z čínských e-shopů tak od ledna 2021 zdraží i o více než sto procent, uvedl analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Například zboží za deset eur, tedy 270 korun, bude nově podléhat DPH. To činí asi 57 korun, zákazník by tedy nově platil 327 korun. Konec osvobození od DPH ale znamená, že na všechny zásilky včetně těch drobných se bude vztahovat i celní deklarace a bude se vybírat DPH a poplatek za ní.

Do Evropské unie ročně dorazí z čínských e-shopů přes 150 milionů malých zásilek osvobozených od DPH. Podle údajů České pošty počet takových drobných zásilek v ČR stoupá. Loni jich bylo 28 milionů, předloni 25 milionů.

Podle experta na DPH z poradenské společnosti BDO Petra Vondraše současná situace nabádá k umělému podhodnocování zboží a podvodům v odvodech DPH. Jejich výši Evropská komise odhaduje na pět miliard eur ročně. Podle něj lze očekávat, že si budou čínské společnosti ve větší míře pronajímat sklady v EU a z nich dodávat zboží.

Osvobození od DPH pro malé zásilky v hodnotě pod 22 eur bude od 1. ledna 2021 zrušeno v celé Evropské unii, a to na základě daňových balíčků týkajících se přeshraničního elektronického obchodu, které schválila Rada EU v prosinci 2017 a v listopadu 2019. Tyto balíčky v pondělí schválená novela zavádí do českého právního řádu.

Novela dále rozšiřuje působnost zvláštního režimu jednoho správního místa pro výběr DPH, a to i na prodej zboží na dálku a na poskytování všech přeshraničních služeb konečným příjemcům v rámci EU. Díky němu plátcům odpadá administrativa spojená s nutností se registrovat k DPH a plnit povinnosti v každém členském státě, v němž obchodník prodává zboží nebo poskytuje služby.

Takovým obchodníkům bude nově stačit registrovat se a online portálu a jeho prostřednictvím podávat daňová přiznání a platit DPH za plnění v jiných členských státech EU. Podnik uskutečňující přeshraniční internetový prodej zboží nebo digitálních služeb do 10 tisíc eur ročně přitom bude moci uplatňovat pravidla pro DPH používaná ve své domovské zemi.