Důvěra v českou ekonomiku v květnu ještě více poklesla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v květnu opět snížila. Souhrnný indikátor důvěry se ve srovnání s dubnem snížil o 1,6 bodu. Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku mírně zvýšila jen v obchodě, ve stavebnictví, ve vybraných službách a v průmyslu klesla.

Důvěra spotřebitelů se rovněž snížila. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry nižší, uvedl dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Indikátor spotřebitelské důvěry se v květnu meziměsíčně snížil a i v meziročním srovnání je stále nižší. „Ze šetření mezi spotřebiteli v květnu vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců zvýšily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace i ze zhoršení jejich vlastní finanční situace,“ oznámil ČSÚ. Nepatrně se snížil také podíl těch, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti. Úmysl spořit se snížil také. Respondenti se i nadále obávají růstu cen.

V průmyslu se v květnu hodnocení současné celkové ekonomické situace snížilo, stejně jako hodnocení současné celkové a zahraniční poptávky. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů nezměnily. Firmy očekávají pro příští tři měsíce nepatrný pokles tempa výrobní činnosti a také tempa zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou nižší než v dubnu. Celkově se důvěra v průmyslu oproti minulému měsíci snížila, meziročně je také nižší.