Ebola v Česku není, potvrdily testy

Fakultní nemocnice Bulovka v Praze.

Fakultní nemocnice Bulovka v Praze. Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Český pacient hospitalizovaný v pražské nemocnici Na Bulovce ebolou netrpí. Ukázal to výsledek, který přišel v pátek ráno z berlínského Ústavu Roberta Kocha. Kvůli případu se má sejít pracovní štáb Ústřední epidemiologické komise.

Pacientem je český podnikatel, který se před 23 dny vrátil z Monrovie v Libérii. Má horečky, jiné příznaky eboly však nevykazoval. Může proto mít malárii či horečku Dengue. Muž začal pociťovat zdravotní potíže 17 dnů po návratu z Afriky.

Muž začal pociťovat zdravotní potíže 17 dnů po návratu z Afriky. Hygienici vytipovali deset lidí, se kterými se muž po návratu do vlasti setkal. Zjišťuje se míra rizika jejich nakažení, ale ebola podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánky Čechové není přenosná v inkubační době 21 dnů.

První případ v Česku v polovině září

Již v polovině září hygienici a zdravotníci prověřovali možný výskyt eboly v Česku u afrického studenta v Pardubicích. U mladíka se totiž po návratu od přítelkyně z Konga, kde se virus šíří, objevily horečky. Ebolu ale následně hygienici vyloučili.

Ebola se letos začala rychle šířit v Africe. Onemocnění má vysokou úmrtnost, v průměru 60 procent nakažených zemře. Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) činil k 5. říjnu počet obětí ve třech nejhůře zasažených zemích, tedy Libérii, Sieře Leone a Guineji, 3879 lidí, přičemž nakaženo jich bylo celkem 8033.