EGAP zřejmě naletěl podvodníkům. Přišel o 450 milionů korun

EGAP

EGAP Zdroj: CTK

Státní pojišťovna EGAP, která se zaměřuje na podporu českého exportu, a některé české banky zřejmě nalétly mezinárodnímu podvodu. Podpořily obchody s ocelí, peníze ale nakonec neviděly. Informují o tom Lidové noviny (LN).

EGAP pojistil obchody s ocelí firmy Balli Steel Czech, tuzemské pobočky mezinárodního konglomerátu Balli se sídlem v Londýně. Firma odkoupila od českých výrobců ocel za několik miliard korun. Nejméně první rok byly platby bez větších potíží, koncem roku 2012 ale Balli Steel směnky začala proplácet se zpožděním a později neplatila vůbec.

„Pojistili jsme pouze menší část z pohledávek za Balli Steel,“ řekla LN mluvčí Egapu Hana Hikelová. Ztrátu vyčíslila na 450 milionů korun.

Na českou Balli Steel byl loni v březnu podán insolvenční návrh a krátce poté firma skončila v konkurzu. Pohledávky, hlavně úvěry na vývoz oceli, činí dohromady přes dvě miliardy korun. Částku 450 milionů korun už pojišťovna proplatila, takže se ztráta promítla do loňského hospodářského výsledku pojišťovny. Rok 2013 uzavřel EGAP s rekordní ztrátou 992 milionů korun.

EGAP
Exportní garanční a pojišťovací společnost, a.s. (EGAP) je specializovaná státní úvěrová pojišťovna. Jako součást státní podpory exportu poskytuje vývozcům a bankám financujícím vývoz ochranu před rizikem nezaplacení z komerčních i teritoriálních důvodů.