Ekonomika klesla méně, než se čekalo. O desetinu procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí podle dnešního zpřesněného výpočtu Českého statistického úřadu mezičtvrtletně klesl o desetinu procenta, což je o 0,4 procenta méně, než uváděl předchozí odhad. Meziročně HDP poklesl o 1,3 procenta, zatímco v listopadu úřad odhadoval pokles 1,6 procenta.

Vývoj HDP ve třetím čtvrtletí výrazně ovlivnil větší počet pracovních dní. Hrubý domácí produkt neupravený o tento vliv byl meziročně nižší pouze o 0,4 procenta, zatímco ve srovnání s druhým čtvrtletím o 0,6 procenta vzrostl.

„Po zveřejnění dnešních dat se zdá, že se ekonomice v létě dařilo lépe, než jsme se obávali. Nová data o HDP vypadají věrohodněji ve světle dalších relevantních statistik, jako průmyslu či maloobchodu. Co ovšem zůstalo nezměněno, je dilema, zda se máme na výkon ekonomiky dívat podle sezónně očištěných či neočištěných dat. Podle očištěných vidíme mezičtvrtletní pokles, podle očištěných naopak solidní růst,“ konstatoval analytik UniCredit Bank Czech Republic Pavel Sobíšek.

Doplnil, že očištění má velký vliv na vykázanou přidanou hodnotu, ale překvapivě malý vliv na počty odpracovaných hodin.

Čísly zahýbaly dodatečné údaje

„Hlavní důvody nynější korekce jsou zahrnutí později došlých statistických výkazů, namísto odhadů dočasně nahrazujících chybějící data, a také revize odhadu přidané hodnoty za statisticky nešetřené jednotky. Ten je pro potřeby čtvrtletních národních účtů konstruován s využitím administrativních dat o platbách daně z přidané hodnoty a modelového propočtu za neplátce DPH,“ uvedl ČSÚ.

HDPHDP | CSUZdroj ČSÚ

V termínu předběžného odhadu HDP však podle statistiků nejsou za naprostou většinu menších podniků, které jsou čtvrtletními plátci DPH, k dispozici žádné daňové údaje. Za ostatní podniky jsou známé pouze platby za první dva měsíce sledovaného čtvrtletí. „Nedostatek informací ke stanovenému datu tak může výjimečně způsobit pozdější výraznější revizi modelových odhadů,“ upozornili statistici.

Současně s korekcí odhadu za třetí čtvrtletí byl upřesněn vývoj HDP v prvním pololetí. Podle aktuálních propočtů klesl HDP ve srovnání se stejným čtvrtletím roku 2012 v prvním čtvrtletí o 2,4 procenta a ve druhém čtvrtletí o 1,5 procenta. V úhrnu za devět měsíců byl HDP meziročně nižší o 1,8 procenta.

„V posledním letošním kvartálu lze čekat slušný mezikvartální růst HDP, celoroční číslo ale zůstane v záporu odhadem o 1,3 procenta. Příští rok vidíme pro ekonomiku růst překračující dvě procenta s tím, že se k exportu jakožto motoru růstu postupně přidají i investice. Soukromá spotřeba vzroste jen nepatrně, na její vyšší tempo musíme počkat do 2015,“ uvedl Sobíšek.

V meziročním srovnání klesla podle analytika Home Credit Michala Kozuba soukromá spotřeba domácností o desetinu procenta, což znamená prakticky vyrovnaný stav.

„V tomto ohledu je vidět zlepšující se tendenci, která by měla pokračovat i v posledním čtvrtletí. Zato spotřeba vládních institucí začala výrazně růst v třetím kvartále. Dostala se na meziroční hodnotu 2,6 procenta, což je jeden z nejsilnějších růstů za poslední dobu. Fiskální restrikce již není aktuální, a vláda svou spotřebou také motivuje ekonomiku k růstu. Přesto to na plné rozproudění ekonomiky nestačí, protože vládní spotřeba tvoří asi pětinu HDP,“ uvedl Kozub.

Na stavebnictví záleží

Problém přišel podle Kozuba ve formě tvorby investic. Například do staveb a budov, které se propadly o 9,4 procenta, a zároveň jsou jednou z klíčových oblastí celé tvorby kapitálu.

HDPHDP | CSUZdroj ČSÚ

„Znamená to, že hlavně firmám se nechce nyní investovat do výstavby nových hal, provozů nebo budov. To jen potvrzuje situaci, která je dlouhodobě ve stavebnictví. Řada firem v oboru totiž nemá zakázky, a pokud přijdou, tak s obrovským tlakem na minimalizaci ceny. V pohledu zdrojů HDP se stavebnictví propadlo o 5,5 procenta. Objemem velmi podobné jako investice do budov jsou i investice do strojů a výrobního zařízení, které se také propadly, i když „jen“ o 1,9 procenta. Firmy jsou tak velmi opatrné a vyčkávají na to, jak se situace bude dále vyvíjet,“ míní analytik.

Dodal, že nejhorší zpráva přišla ze zahraničního obchodu. Trendově zahraniční obchod ztrácel svou výraznou pozici v přispěvatelích HDP, ale třetí čtvrtletí přineslo ještě horší výsledek, než byl původní odhad. Vývoz klesl meziročně o 0,2 procenta a dovoz zároveň vzrostl o 1,8 procenta. To celkově přineslo negativní příspěvek k výsledku 1,5 procenta.

Bleskový odhad HDP: Studená sprcha?