Ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila na 2,5 procenta, průmyslu dochází dech

Vývojové centrum Doosan Škoda Power

Vývojové centrum Doosan Škoda Power Zdroj: Anna Vacková, E15

ČSÚ
Vozy Škoda připravené na export
Nošovická továrna Hyundai
4
Fotogalerie

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,5 procenta. Oproti předchozímu čtvrtletí stoupl hrubý domácí produkt o 0,3 procenta, což je nejnižší přírůstek od prvního čtvrtletí roku 2016. V prvním odhadu to uvedl Český statistický úřad. Ve druhém čtvrtletí česká ekonomika vykázala meziroční růst o 2,8 procenta a mezičtvrtletní o 0,7 procenta. Analytici počítali ve 3. čtvrtletí s mírným zpomalením, přesto roste české hospodářství rychleji než německé, podotkli.

„K pozitivnímu vývoji ekonomiky přispěla rovnoměrně domácí i zahraniční poptávka. Růst přidané hodnoty byl podpořen především odvětvími obchodu a informačních činností. Slabší dynamika růstu než v první polovině roku byla zaznamenána v průmyslu,“ uvedl vedoucí oddělení čtvrtletních odhadů ČSÚ Jan Benedikt.

Podle analytika Generali Investments Radomíra Jáče jde o mírně slabší výsledek, než čekal finanční trh a Česká národní banka. Růst HDP si však i nadále udržuje slušnou dynamiku, a to i přesto, že ekonomika v eurozóně roste jen slabě a německé hospodářství víceméně stagnuje, doplnil analytik Raiffeisenbank Lukáš Růžička. Pro tento rok očekává zvolnění růstu ekonomiky na 2,5 procenta a pro rok 2020 další pokles dynamiky na dvě procenta.

V každém případě číslo růstu HDP zaostává za prognózou ČNB zveřejněnou minulý týden o dvě desetiny procentního bodu, takže akutnímu růstu sazeb rozhodně nenahrává, upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Slabé výsledky očekává i za poslední čtvrtletí, kdy se růst dostane nejspíš na hranici dvou procent. Velkou neznámou zůstávají na české straně investice, na zahraniční vývoj poptávky po osobních automobilech, vše kolem brexitu a zejména směr německé ekonomiky, dodal.

Německá ekonomika se ve třetím čtvrtletí těsně vyhnula recesi. Hrubý domácí produkt se ve srovnání s předchozím čtvrtletím zvýšil o 0,1 procenta po poklesu 0,2 procenta v období duben až červen, zveřejnil dnes spolkový statistický úřad. Recese je obvykle definována jako dvě čtvrtletí mezičtvrtletního ekonomického poklesu za sebou. V meziročním srovnání tempo růstu zrychlilo na půl procenta z 0,3 procenta ve druhém čtvrtletí.

Růst ekonomiky eurozóny ve třetím čtvrtletí dosáhl mezičtvrtletně na 0,2 procenta, v celé EU pak na 0,3 procenta, přičemž ve druhém kvartálu činil hospodářský růst v zemích eurozóny i v celé EU 0,2 procenta. V meziročním srovnání se HDP eurozóny zvýšil o 1,2 procenta, stejně jako za druhý kvartál. V celé EU meziroční růst zpomalil na 1,3 procenta z 1,4 procenta.