Inflace se v říjnu udržela na 2,7 procenta. Zdražily potraviny a bydlení

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Jaká pro a proti mají nebankovní půjčky?
Budova České statistického úřadu (ilustrační foto)
Český statistický úřad
4
Fotogalerie

Spotřebitelské ceny byly v říjnu o 2,7 procenta vyšší než před rokem, což je stejný růst jako v září. Podepsaly se na tom ceny potravin, ze kterých zdražily především ovoce a nealko nápoje. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. 

Hlavní vliv na růst cen má nadále vyšší nájemné, dražší elektřina a další ceny spojené s bydlením. Meziměsíčně ceny obnovily růst a stouply o 0,5 procenta, zatímco v září letos poprvé klesly o 0,6 procenta. Analytici očekávali zpomalení meziročního růstu na 2,5 procenta.

„Inflace zůstává v horní polovině pásma inflačního cíle centrální banky od loňského listopadu. Největší měrou se na meziročním cenovém růstu podílejí ceny spojené s bydlením (elektřina, teplo, nájemné) a vyšší ceny služeb. Jejich růst se i v říjnu udržel poblíž 4,0 procent. Právě v cenách služeb se nejvíce projevuje vyšší spotřebitelská poptávka daná napjatou situací na trhu práce, tedy nízkou nezaměstnaností a rychlým růstem mezd,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička. 

Elektřina v říjnu podražila téměř o desetinu, plyn o 3,6 procenta, teplo o pět procent, nájemné o 3,8 procenta a vodné a stočné o 2,6 procenta.

Lidé pocítili zdražení také u potravin, kde ceny zrychlily meziroční růst na 2,8 procenta. Vedle ovoce a nealkoholických nápojů vzrostly ceny vepřového masa, uzenin, jogurtů, o čtvrtinu dražší byly brambory. Vyšší byly i ceny stravování (o 4,9 procenta) a ubytování (o 3,2 procenta). Z alkoholických nápojů podražily lihoviny (o 4,1 procenta), pivo (o tři procenta) a víno (o 1,5 procenta). Připlatili si i kuřáci, tabákové výrobky byly o 1,1 procenta dražší. Další zdražení mohou očekávat příští rok, kdy by se měla zvýšit spotřební daň a tabákové výrobky a lihoviny.

V říjnu také zmírnilo zlevňování obuvi a oděvů, a to ze zářijového poklesu o 3,3 procenta na říjnový pokles o dvě procenta. U pošty a telekomunikací se naopak cenový pokles prohloubil, ceny za telefonování klesly o 1,9 procenta po zářijovém poklesu o 1,5 procenta.

V meziměsíčním srovnání se ceny vrátily k růstu, který přerušilo pouze září. Může za to zejména ovoce dražší o 7,4 procenta, zelenina naopak o 3,2 procenta zlevnila. Nealkoholické nápoje byly proti září dražší o dvě procenta, maso o půl procenta, brambory o 6,1 procenta, máslo o 7,8 procenta a uzeniny o 0,9 procenta. Za oblečení museli zákazníci připlatit proti září čtyři procenta, za obuv téměř dvě procenta.